Ekologi- och miljöundervisning för nyanlända

På våren 2018 anordnade Bioresurs och Kemilärarnas resurscentrum en gemensam kursdag, med tema ekologi och miljöfrågor, för lärare som undervisar nyanlända elever i gymnasieåldern i grundskolans biologi- och kemikurser. Centralt för dagen var det naturvetenskapliga språket i kombination med ämnesinnehållet. Kursdagen innehöll föreläsningar och diskussioner med syfte att tillsammans utveckla lektionsmaterial med fokus på ekologi och miljöfrågor.

Nedan presenteras det material som tagits fram gemensamt av de lärare som deltog i kursdagen, medverkande föreläsare och de nationella resurscentrumen.

Vi håller på att bygga den här sidan och fyller på material efter hand.

Undervisningsmaterialet omfattar nedanstående tre delar

Ekologi, centrala begrepp och praktiska tillämpningar

Ekologi handlar om att känna igen organismer och undersöka hur de interagerar med varandra, beskriva miljöfaktorer och deras inverkan på organismvärlden och att bli medveten om hur människan påverkar ekosystemen. Det är ett centralt och omfattande område i svensk biologiundervisning, men som inte alltid prioriteras i biologiundervisningen i andra länder vilket medför att nyanlända elever kan sakna förkunskaper.

Till undervisningsmaterialet Ekologi, centrala begrepp och praktiska tillämpningar

Vattenkemi, centrala begrepp och praktiska tillämpningar

Vattenfrågor har både kemiska och biologiska aspekter och i många fall samverkar dessa. Den här delen har i första hand en kemisk inriktning.

Till undervisningsmaterialet Vattenmiljöer, centrala begrepp och praktiska tillämpningar

Arter och organismgrupper, centrala begrepp och praktiska tillämpningar

Kunskap om organismer är central för att förstå ekologiska samband, betydelsen av att bevara den biologiska mångfalden och förstå hur hur förändringar i miljön påverkar organismerna. Här handlar det om att lära sig känna igen organismer i svensk natur för att kunna tillämpa kunskaperna inom exempelvis ekologi och i samband med problem som rör naturmiljöer.

Till undervisningsmaterialet Arter och organismgrupper, centrala begrepp och tillämpningar