BIOBLITZ 24-25 september 2021

sep 20, 2021

Vad är en BIOBLITZ?

En samlad aktion för att observera och rapportera arter i vår omgivning! Den 24-25 september sker en samlad Bioblitz i 44 länder!

Läs mer i artikeln FOTOGRAFERA VÄXTER OCH DJUR OCH BIDRA TILL FORSKNINGEN – BIOBLITZ I 44 EUROPEISKA LÄNDER!

Den 24–25 september kan du och dina elever bidra till bättre kunskap om vår natur genom att rapportera in alla växter, djur och andra organismer du ser runt omkring dig. Allt ni behöver göra är att ladda ner en app och fotografera. 

Den sista veckan i september anordnas den rikstäckande vetenskapsfestivalen ForskarFredag i Sverige. ForskarFredag är i sin tur en del av European Researchers’ Night (ERN) som arrangeras över hela Europa den sista helgen i september. Som en gemensam aktivitet genomförs en BioBlitz samtidigt i 44 länder.  Under en BioBlitz går mängder av människor ut i naturen för att fotografera växter, djur, svampar, ja allt liv som finns runt omkring oss. Bilderna laddas upp till en gemensam databas som forskare sedan kan använda. Alla kan delta i detta, oavsett om man är expert, erfaren fotograf eller deltar för första gången.  Oavsett om du är expert, erfaren fotograf eller deltar för första gången är det enkelt att vara med. Det är bara att ladda ner appen iNaturalist  (för android eller Iphone), ta bilder på naturen i ditt närområde och ladda upp dem. Du behöver inte ens veta något om den art du fotograferar. Bilderna kommer sedan granskas och identifieras av experter och öka förståelsen om vår biologiska mångfald. 

Delta genom att registrera dig och din klass via länken: https://bnhc.onlinesurveys.ac.uk/bioblitz-2021-schools-rescources 

(se även delad mapp på google drive med information och lektionsmaterial).

Den svenska delen av European BioBlitz 2021 är ett samarbete mellan Vetenskap & Allmänhet, vetenskapsfestivalen ForskarFredag, @ERN_Intersections och Svenska nationalkommittén för biologi vid Kungl. Vetenskapsakademien.

Om du har några frågor så tveka inte att skicka ett e-postmeddelande till koordinatorn för det europeiska evenemanget på bioblitz@bnhc.org.uk (på engelska), eller till Martin Bergman, Vetenskap & Allmänhet på martin@v-a.se.

Läs mer: https://ernintersections.org/bioblitz/