Björnen
Björnen är vårt största rovdjur men den lever trots detta till största delen av bär, myror, gräs och örter. Vissa individer kan dock specialisera sig på att ta älgar, renar, får och kor. De brukar ibland kallas slagbjörnar i motsats till de vanliga som då kallas gräsbjörnar. På vintern går björnarna i ide och sover mesta tiden. Där föder också honan sina 1—3 ungar.
Lodjur
Lodjur finns i fjällen och kan vara en fara för samernas renar. Trots det öppna landskapet är de dock mycket svåra att få syn på. Jakten på denna stora katt, både för skinnet och för att skydda renar och andra husdjur, har gjort den mycket skygg. Lon förekommer också i stora delar av Sveriges skogstrakter.
På en undanskymd och svårtillgänglig plats t.ex. under ett klipputsprång i en brant föder lohonan sina två eller tre ungar.
Järv
Järven har blivit mycket sällsynt i fjällen på senare tid. Det är ett mårddjur och är därmed nära släkt med t.ex. grävling, mård och hermelin. Järven är mycket välanpassad för ett liv i norra Skandinavien. Den har stora fötter som gör att den inte sjunker ner i snön på samma sätt som dess främsta bytesdjur som är renar och deras kalvar.
Älg
Älgen är inte ovanlig i fjälltrakterna men betar mest i dalgångarna och går sällan upp på kalfjället. Här ses en stor älgtjur i Rapaälvens delta i Sareks nationalpark. Den sades ha uppemot 30 taggar i hornkronan. En sådan bjässe kan väga över 800 kg.
Fjällämmel
Bilden visar en fjällämmel som fångats i en spann under lämmelåret 2001. Året därpå minskade antalet djur till nästan noll och man såg döda lämlar överallt i fjällen. Man säger att lämmelpopulationen kraschade. Vad som orsakar massdöden är inte helt klart. Forskare har gissat på sjukdomar, stress och svält
Gråsiding
Gråsidingen är en sork som är grå på sidorna av kroppen och huvudet men rödbrun på ryggen och hjässan. Den är nära släkt med skogssorken och finns i hela fjällkedjan.
Öring
Öringen finns i sjöar och rinnande vattendrag med klart och kallt vatten över hela Sverige, men är vanligast i norra delen av landet. I fjällen är den, tillsammans med röding och harr, en av de viktigaste sportfiskearterna.
Ljungpipare
Fjällpipare
Dalripa
Myggor
Björktrast
Björktrasten är den största av trastarna i fjällen. Den häckar ofta i kolonier, dvs. med flera bon nära varandra. Detta gör det lättare att försvara sig mot t.ex. korpar och kråkor som försöker komma åt äggen eller ungarna. När hela koloniens vuxna fåglar gemensamt anfaller och spillningsbombarderar en inkräktare lyckas de nästan alltid få denne att fly, antingen det är en korp eller räv. Många människor kallar denna fågel för snöskata.