Björnen

Brunbjörn, Ursus arctosBjörnen är vårt största rovdjur men den lever trots detta till största delen av bär, myror, gräs och örter. Vissa individer kan dock specialisera sig på att ta älgar, renar, får och kor. De brukar ibland kallas slagbjörnar i motsats till de vanliga som då kallas gräsbjörnar. På vintern går björnarna i ide och sover mesta tiden. Där föder också honan sina 1—3 ungar.

Brunbjörn, Ursus arctos

Björnungar är liksom de vuxna björnarna bra på att klättra i träd. Det gör de både på lek och när någon fara hotar.

Spillning av björn som ätit stora mängder blåbär. © Ola Jennersten

Lodjur

Lodjur-Lynx lynxLodjur finns i fjällen och kan vara en fara för samernas renar. Trots det öppna landskapet är de dock mycket svåra att få syn på. Jakten på denna stora katt, både för skinnet och för att skydda renar och andra husdjur, har gjort den mycket skygg. Lon förekommer också i stora delar av Sveriges skogstrakter.

På en undanskymd och svårtillgänglig plats t.ex. under ett klipputsprång i en brant föder lohonan sina två eller tre ungar.

Lynx lynx

Lodjuret är ett rovdjur som på sommaren lever av harar, skogsfågel (tjäder, orre, järpe och ripor) och smågnagare. På vintern tas rådjur och renar. Ibland tas också får och rovdjur som räv, grävling och mård. Större byten dödas genom bett i halsen med de kraftiga käkarna.

lynx lynx

Kranium av lodjur. Hörntänderna är långa och kraftiga och ger dödliga skador vid t.ex. ett strupbett på ett rådjur. De stora rovtänderna (pilar) fungerar som en sax och klipper sönder kött, bindväv och skinn.

Lynx lynx

Två loungar. © Ola Jennersten

Lynx lynx

Lounge som är ett par veckor gammal och just börjat öppna ögonen. © Ola Jennersten

Järv

Järv, Gulo guloJärven har blivit mycket sällsynt i fjällen på senare tid. Det är ett mårddjur och är därmed nära släkt med t.ex. grävling, mård och hermelin. Järven är mycket välanpassad för ett liv i norra Skandinavien. Den har stora fötter som gör att den inte sjunker ner i snön på samma sätt som dess främsta bytesdjur som är renar och deras kalvar.

Älg

Älg, Alces alcesÄlgen är inte ovanlig i fjälltrakterna men betar mest i dalgångarna och går sällan upp på kalfjället. Här ses en stor älgtjur i Rapaälvens delta i Sareks nationalpark. Den sades ha uppemot 30 taggar i hornkronan. En sådan bjässe kan väga över 800 kg.

Skogshare

Skogshare (Lepus timidus)Haren kan leva ända uppe på kalfjället och få ungar där. Men den är bra på att dölja sig och oftast ser man bara de små spillningspärlorna. Öronen fälls alltid ner när den försöker vara osynlig.

Rödräv

Rödräv - Vulpes vulpes

Ung rödräv. Räven har ökat sin utbredning i fjällen och bidrar till att fjällräven minskar. © Lars-Olov Karlsson

Fjällabb

Fjällabb (Stercorarius longicaudus)

Fjällabben är en måssläkting som är lätt att känna igen med sin mörka hätta och långa stjärt. © Ola Jennersten

Fjälluggla

Fjälluggla (Bubo scandiacus)

Fjällugglan är anpassad till ett liv i snö och kyla. Liksom hos riporna är t.o.m. fötterna fjäderklädda. Detta är en hona. Hanen kan vara helt kritvit. Vissa år när det är dåligt med sorkar och lämlar kommer fjällugglorna till södra Sverige på vintern.

Fjällämmel

Fjällämmel (Lemmus lemmus) Bilden visar en fjällämmel som fångats i en spann under lämmelåret 2001. Året därpå minskade antalet djur till nästan noll och man såg döda lämlar överallt i fjällen. Man säger att lämmelpopulationen kraschade. Vad som orsakar massdöden är inte helt klart. Forskare har gissat på sjukdomar, stress och svält

Åtta lämlar som dött tillsammans på en klippa under lämmelkraschen 2002.

Del av ett kranium (skalle) av fjällämmel. Man ser överkäkens kindtandsrader. Lämlarna lever av mossor, gräs och halvgräs. Liksom andra växtätare — som hästar och kor — har lämlarna ett slags strecktecknade tänder som hjälper dem att tugga sönder växtdelarna i småbitar.

Fjällämmelns bo. Det ligger på marken och består av torrt gräs.

Gråsiding

Gråsiding (Clethrionomys rufocanus)Gråsidingen är en sork som är grå på sidorna av kroppen och huvudet men rödbrun på ryggen och hjässan. Den är nära släkt med skogssorken och finns i hela fjällkedjan.

Öring

Öring (Salmo trutta)Öringen finns i sjöar och rinnande vattendrag med klart och kallt vatten över hela Sverige, men är vanligast i norra delen av landet. I fjällen är den, tillsammans med röding och harr, en av de viktigaste sportfiskearterna.

Ljungpipare

Ljungpipare (Pluvialis apricaria)

Ljungpiparen är välkänd för sitt vemodiga varningsläte när man kommer för nära ägg eller ungar. Förutom i fjällen så häckar den på myrar i övriga Sverige samt på Ölands alvar.

ljunpiparebo

Ljungpiparen har som nästan alla vadare fyra ägg. Att det bara är tre här kan bero på att honan inte lagt det sista ägget ännu. De flesta fåglar lägger ett ägg varje morgon tills kullen är full.
© Lars-Olov Karlsson

Fjällpipare

Fjällpipare (Charadrius morinellus)

Fjällpiparen är inte alls så vanlig som ljungpiparen men finns i ungefär samma naturtyper i fjällen. Den finns bara i fjällområdet ovanför skogsgränsen. Bilden visar en vuxen individ.

Fjällpipare (Charadrius morinellus)

Ung fjällpipare

Dalripa

Dalripa (Lagopus lagopus)

Ett par av dalripa på vårvintern. Hönan (till vänster) är fortfarande helvit medan tuppen har blivit brun på huvud och hals. Tuppen har också en röd kam över vardera ögat. © Ola Jennersten

Dalripa (Lagopus lagopus)

Dalripans färger smälter lika bra in i omgivningen på sommaren som på vintern. Om hon inte hade stått på spången hade hon knappast synts alls. © Ola Jennersten

Korp

Korp - Corvus corax

Korpen var länge en typisk ödemarks- och skogsfågel efter att den jagats som skadedjur och dödats när gift lagts ut till rävar. Den var i mitten av 1900-talet utrotad från större delen av södra Sverige. Nu har den återkommit och finns över hela landet igen. I fjällen har den varit vanlig hela tiden. © Steve Messick

Kungsörn

Kungsörn (Aquila chrysaetos)

Kungsörnen är Sveriges näst största rovfågel och häckar sällsynt i fjällen och Norrlands skogsland. © Malin Almstedt.

Havsörn

Havsörn (Haliaeetus albicilla)

Havsörnen finns både i fjällen och övriga landet, särskilt utefter östersjökusten. Detta är en ungefär fem år gammal fågel med vit stjärt och ganska ljust huvud. © Lars-Olov Karlsson

Myggor

Närbild av en stickmygga som har ätit sig mätt på människoblod och just ska ge sig iväg och smälta maten.

Extrem närbild på en malariamygga som suger blod från en människas finger. Malariamyggor finns i Sverige men de sprider inte malaria längre för malariaparasiten är utrotad.

Mygglarverna har ett andningsrör i bakändan. När de behöver
syre sticker de upp detta genom vattenytan.

Knott

Knotten är små myggsläktingar vars honor också suger blod. De har inget långt stickborst som myggorna utan skär ett litet snitt i huden och suger blod från detta. Samtidigt tillsätter de saliv med ett ämne som hindrar blodet att levra sig. Därför fortsätter ofta blodet att rinna där ett knott bitit. Ännu mindre blodsugare är svidknotten som ofta kryper in i håret och under kläder på människor.

Svidknott (fam. Ceratopogonidae)

Svidknotten känns igen på att de är så pyttesmå och på sina fläckiga vingar. Här suger ett svidknott blod bredvid klockarmbandet på en människas handled.

Fjällvråk

Fjällvråk (Buteo lagopus)

Under vintern kan man se fjällvråken i södra Sveriges jordbruksbygder där de sitter på en utsiktplats och spanar. © Lars-Olov Karlsson

Fujällvråk, Buteo lagopus

Fjällvråk med lämmel. Denna fjällens vanligaste rovfågel lever mest på lämlar och andra sorkar när sådana finns. Under år med lite gnagare häckar den inte ens. Montage: Torbjörn Forsberg.

Huggorm

Huggorm, Vipera berus

Huggormen är inte bara världens mest spridda ormart, utan även världens nordligaste art. En anpassning till det kalla klimatet de uppvisar är att de föder levande ungar. Det innebär att honan bär med sig ungarna i sin kropp ända tills de kan klara sig själva. Hon kan då aktivt söka upp de varmaste platserna under sensommaren och på så sätt ge ungarna en bra start i livet. Denna hona är från Aktse i Lappland.

Hökuggla

Hökuggla (Surnia ulula)

Hökugglan häckar i fjällbjörkskogen men också i Norrlands barrskogar. Den kallas så för att den liknar en hök med sitt tvärrandiga bröst.
© Lars-Olov Karlsson

Jaktfalk

Jaktfalk (Falco rusticolus)

Jaktfalken är störst av de fem svenska falkarna. Den är mycket sällsynt och finns bara med några få par i fjällen. Där jagar den framförallt ripor. © Ola Jennersten

Fjällräv

Fjällräv (Vulpes lagopus)

Unga vilda fjällrävar. © Ola Jennersten

Fjällräv (Vulpes lagopus)

Fjällräv i vinterpäls. Fotot taget i hägn.

Fjällräv (Vulpes lagopus)

Fjällräv i sommarpäls. Fotot taget i hägn

Röding

Fjällröding (Salvelinus alpinus)[

Den större fjällrödingen går ofta upp även i de minsta fjällbäckarna. Den har som de andra rödingarterna tydliga vita kanter på bukfenorna. När den leker är den brandgul på buken. Både av samer och sportfiskande turister är rödingarna de mest eftertraktade bytesfiskarna i näten och på krokarna.

storröding

Storröding i lekdräkt.

storröding

Storrödingen är vanlig i de större fjällsjöarna och mycket viktig både för samer och andra bofasta liksom för sportfiskare.

Björktrast (Turdus pilaris)

Björktrast som just matat sina ungar. © Lars-Olov Karlsson

Björktrast

Björktrasten är den största av trastarna i fjällen. Den häckar ofta i kolonier, dvs. med flera bon nära varandra. Detta gör det lättare att försvara sig mot t.ex. korpar och kråkor som försöker komma åt äggen eller ungarna. När hela koloniens vuxna fåglar gemensamt anfaller och spillningsbombarderar en inkräktare lyckas de nästan alltid få denne att fly, antingen det är en korp eller räv. Många människor kallar denna fågel för snöskata.

Snäppor

Smalnäbbad simsnäppa (Phalaropus lobatus)

Smalnäbbad simsnäppa lever till stor del av mygglarver som fångas i sjöar och mindre vattensamlingar genom att fåglarna snurrar runt på vattenytan (alltid motsols) och orsakar en virvel. På så sätt samlas larverna ihop högst upp i vattenvirveln och blir lätta att fånga. När honan har lagt äggen flyttar hon söderut och hanen får ensam ta hand om ruvningen och ungarna. På samma sätt gör många av vadarna. Simsnäpporna är ovanliga på det sättet att honorna är de mest färggranna.

Brushane (Calidris pugnax)

Brushanarna tillhör också snäpporna även om det inte hörs på namnet. Hanarna ser på våren väldigt underliga ut med stora kragar som varierar från helvitt till randigt, brunrött eller svart. De har uppvisningsspel på liknande sätt som tjädrar och orrar. © Ola Jennersten

Mosnäppa (Calidris temminckii)

Mosnäppan är den minsta av de ca 30 arter av vadare som häckar i Sverige. På våren lägger honan 4 ägg som ruvas och tas om hand av hanen och sedan lägger hon 4 ägg som hon ruvar och tar hand om själv. Ibland skaffar hon en hane till som får ta hand om 4 ägg.

Dvärgvide

Dvärgvide (Salix herbacea)

När dvärgvidets fruktkapslar är mogna öppnas de och släpper ut fröna. Varje frö har en liten hårpensel som hjälper det att flyga iväg med vinden flera hundra meter.

Dvärgvide (Salix herbacea)

En gall bildas av en växt när en insekt eller ett kvalster lägger ägg i den. Växten bildar då en kammare omkring ägget. När ägget kläcks till en larv kan den fortsätta att leva i gallen och äta av de saftiga väggarna tills den förpuppas eller blir vuxen. Dvärgvidegallen orsakas av en växtstekel som lagt ägg i bladet.

Pontania crassipes

Larven av gallstekeln Pontania crassipes i en dvärgvidegall. Det bruna är larvens spillning. Man ser också tydligt att larven har ätit på gallens innerväggar.

Fjällspira

Fjällspira (Pedicularis hirsuta)

Fjällgröna

Fjällgröna (Diapensia lapponica)

Purpurbräcka

Purpurbräcka (Saxifraga oppositifolia)[

Slåtterblomma

Slåtterblomma (Parnassia palustris)

Slåtterblomman har fem vanliga ståndare och dessutom fem ombildade ståndare som ser ut som de var täckta med honungsdroppar. Detta lockar till sig flugor och andra insekter som kan föra över pollen från en blomma till en annan.

Slåtterblomma (Parnassia palustris),[

De små blanka droppimitationerna på de ombildade ståndarna
uppfattas av hungriga insekter som nektar.

Lapsk alpros

Lapsk alpros (Rhododendron lapponicum)

Den lapska alprosen är en buske som bara blir några centimeter hög. Den tillhör det stora släktet Rhododendron, som också innehåller många storväxta trädgårdsbuskar. Till samma släkte hör också skvattram som växer vild på mossar i Sverige.

Lapsk alpros (Rhododendron lapponicum)

Närbild av de vackra blommorna hos laps alpros.

Fjällgentiana

Fjällgentiana (Gentiana nivalis)

Det finns inget som är så blått i fjälltrakterna som fjällgentianan. ”I våra högsta fjäll, isynnerhet i deras nordligaste delar, förekommer ymnigt denna växt, som genom sina blommors klart blåa färg försätter åskådaren i största beundran och hänryckning.” Ur Flora Lapponica av Carl von Linné (1737)

Stjärnbräcka

Stjärnbräcka (Saxifraga stellaris)

Stjärnbräcka heter Saxifraga stellaris på latin. Artnamnet stellaris kommer av latinets stella (stjärna) och syftar på de stjärnlika blommorna.

Fjällnejlika

Fjällnejlika (Silene suecica)

Fjällnejlika är en av de få växtarter som kan klara att växa på starkt kopparhaltiga underlag, till och med på slagghögar vid koppargruvor. Höga kopparhalter är giftiga för de flesta växter och rika förekomster av fjällnejlika anses därför indikera förekomst av kopparmalm.

Hönsbär

Hönsbär (Cornus suecica)

Hönsbären är röda och lockande men är ganska intetsägande i smaken. Blommorna är små och svarta men omgivna av vita skyltblad så att hela blomställningen ser ut som en enda stor blomma.

Hönsbär (Cornus suecica)

Ur Flora Lapponica av Carl von Linné (1737): ”Den börjar blomma, så snart den uppvuxit ur marken, nämligen i Småland i början af maj, i Västerbotten ungefär i slutet af juni, i lappska fjällen i slutet af juli. Då jag reste genom Västerbotten intogs jag af högsta beundran vid den behagliga åsynen af denna växt, som klädde de vidsträckta skogarne och lundarne med sina snöhvita svepen.”

Stormhatt

Nordisk stormhatt (Aconitum lycoctonum ssp. septentrionale)

Stormhattssläktet har ca 100 arter. Många arter odlas som prydnadsväxter, också i Sverige. Stormhattar är dödligt giftiga på grund av giftet akonitin.

Nordisk stormhatt (Aconitum lycoctonum ssp. septentrionale)

Nordisk stormhatt är ganska vanlig i fjälltrakterna men förekommer också sällsynt nedanför fjällen. Den växer vanligen på fuktig näringsrik mark, i högörtsängar och ängsbjörkskogar, ofta tillsammans med andra högväxta örter som torta, smörboll och midsommarblomster.

Ripbär

Ripbär (Arctostaphylos alpinus)

Ripbärsriset får fantastiskt vackra höstfärger i september. Då är bären redan uppätna av olika fåglar.

Kråkbär

Kråkbär (Empetrum nigrum)

Kråkbär ser ut som blåbär — dock ej bladen — och är ätliga, men de smakar inte alls så bra som de. Björnar äter däremot mycket kråkbär på sensommaren och hösten. Också många fåglar, t.ex. småspoven, äter av dem, både de kvarvarande på våren och de nya på sommaren och hösten.

Odon

Odon (Vaccinium uliginosum)

Odon kan man lätt förväxla med blåbär men de är inte alls lika goda som dessa.

Tranbär

Tranbär (Vaccinium oxycoccos)

Tranbär växer på myrar och gungflyn. Bären mognar sent och finns ofta kvar efter snösmältningen på våren. Det finns två arter i Sverige, (vanligt) tranbär och dvärgtranbär. Båda finns i södra fjällområdet men bara dvärgtranbäret finns i det norra. Bilden föreställer vanligt tranbär.

Tranbär (Vaccinium oxycoccos)

Tranbärsblommorna är små, sirliga och skära till färgen. Med sina upprättstående kronblad liknar de små blommor av cyklamen.

Torta (Lactuca alpina)Torta

Tortan har varit en ekonomiskt viktig växt för samer och nybyggare i lappmarken. De unga bladen användes till mjölkrätten gåmpoe på samma sätt som kvannebladen gjorde. Blomstjälken skalades också och åts precis som kvannestjälken.

Blåbär

Blåbär (Vaccinium myrtillus)

Blåbärsbladen har redan fått höstfärger. Blåbärsriset växer ända upp på kalfjället, alltså ovanför skogsgränsen. Den nedre delen av kalfjället upp till den s.k. blåbärsgränsen kallas den lågalpina regionen. Inom den (men inte högre) hittar man också enbuskar, dvärgbjörk, gullris och fjällbräken.

Blåbär (Vaccinium myrtillus

Nyplockade blåbär

Lingon

Lingon (Vaccinium vitis-idaea)

Lingon finns över hela landet och även i de lägre delarna av fjällen.

Lingon (Vaccinium vitis-idaea

Nyplockade lingon.

Snömärkeslav

Snömärkeslav

Snömärkeslaven visar vinterns snödjup på en plats.

Hjortron

Hjortron (Rubus chamaemorus )

När hjortronet är moget blir det gult och foderbladen böjs tillbaka.

Hjortron (Rubus chamaemorus)

Hos hjortronet finns han- och honblommor på olika växtindivider. Detta är en hane med ståndare i blomman. Den producerar naturligtvis inga bär.

Hjortron (Rubus chamaemorus)

Hjortron plockas av många människor i fjälltrakterna, både för egen användning och för försäljning.

Ripor

Fjällripa (Lagopus muta)

På hösten lever riporna till stor del av olika bär. På vintern äter de mest knoppar, hängen och små kvistar av björk- och videarter. Fjällripan föredrar dvärgvide och dvärgbjörk medan dalripan väljer fjällbjörk.

Blåhake

Blåhake (Luscinia svecica)

Unga blåhakar kan vara mycket orädda. Det händer att de
plockar myggor från benen på vilande fjällvandrare. © Lars-Olov Karlsson

Snösparv

Snösparv (Plectrophenax nivalis)

Snösparv som matar en unge som just lämnat boet. © Ola Jennersten