Större hackspett (Dendrocopos major)

Större hackspett på talg.

Blåmesar (Cyanistes caeruleus)

Fyra blåmesar på späck.

Större hackspett (Dendrocopos major)

Den större hackspetten besöker gärna fågelmatningsplatser och kan lätt hacka sönder det vanliga plastnätet som talgbollarna ligger i.

blåmes och stjärtmes

En stjärtmes och en blåmes äter fett och frön från talgbollar. När man har bollarna i en hållare kan t.ex. den större hackspetten inte få loss dem och flyga iväg med dem.

Domherre (Pyrrhula pyrrhula)

Hane av domherre.

Domherre (Pyrrhula pyrrhula)

Hona av domherre.

Exempel på hemmagjord fröautomat som rymmer betydligt mer än de som kan köpas i handeln. Praktisk om man inte har möjlighet att fylla på så ofta.


Grönsiska (Spinus spinus)

Hane av grönsiska.

Ekorre (Sciurus vulgaris)

Ekorren äter gärna solrosfrön. Bilden visar en hona i vinterpäls.

Rådjur (Capreolus capreolus)

Rådjur besöker ibland fågelmatningsplatser för att äta nedfallna solrosfrön. Detta inträffar t.o.m. inne i städernas villaområden.

Större skogsmus (Apodemus flavicollis)

En hane av större skogsmus äter solrosfrön. Att det är en hane kan man se på pungen som syns mellan svansen och bakbenet. På våren när parningstiden börjar växer testiklarna och blir väldigt stora.

skogssork (Clethrionomys glareolus)

Fåglarna river ner stora mängder frön från fågelbord och fröautomater. Dessa äts upp på marken både av fåglar (t.ex. gulsparv, grönfink och grönsiska) och däggdjur (sorkar, möss och ekorrar). Bilden visar en skogssork som letar efter hela solrosfrön bland alla skal.