Tropisk regnskog i Costa Rica

Tropiska regnskogar hittar vi på låglandet i länder nära ekvatorn i Amerika, Afrika, Asien och Australien. Det är skogar med höga träd som behåller sina löv året runt. Detta beror förstås på att det inte finns något torrperiod eller vinter som tvingar växterna att ta en viloperiod. Som namnet anger så regnar det ofta och under årets alla månader.

regnskog i Turialba

På högre höjd över havet finns bergsregnskogar som liknar regnskogarna på havsnivån men kan påträffas lite längre från ekvatorn eftersom molnen tvingas uppåt av bergen och då avger regn.

Typiskt för de tropiska skogarna är två typer av växter som saknas i våra egna skogar, lianer och epifyter.

Lianer är träd och buskar som inte kan stå för sig själva utan klättrar på andra träd för att komma upp i solljuset. En lian kan bli väldigt lång och nå de allra högsta trädtopparna. Den kan också bli flera decimeter tjock, ungefär som ett litet träd. Tjocka lianer håller alltså utmärkt att klättra på om man vill leka Tarzan men man måste vara försiktig eftersom de kan vara fästa väldigt dåligt uppe i träden och de är jättetunga om man får dem över sig.

Epifyter är växter som växer på trädens grenar och stammar utan att vara parasiter. De använder alltså träden på samma sätt som lianerna för att komma upp i ljuset men suger inte ut någon näring ur dem. Många ormbunkar, de flesta ananasväxterna samt ungefär hälften av de tropiska arterna av orkidéer växer på detta sätt.

Det finns också en del andra växter som är epifytiska, bl.a. vissa kaktusar. (Skall vi vara riktigt noga så har vi epifyter i Sverige också, men bara bland mossor och lavar.) En annan speciell typ av epifyter i regnskogen är de mossor som växer på trädens blad.

Många av de tropiska frukter som uppskattas av människor över hela världen kommer ursprungligen från regnskogen. Visste du att det finns vilda bananer som skalar sig själva när de är mogna?

Låt oss titta på några arter av växter, djur och svampar som vi kan träffa på i två av Costa Ricas regnskogsreservat – La Selva och Monteverdi


Lianer

lian

lianer

Lianer är träd och buskar som inte kan stå för sig själva utan klättrar på andra träd för att komma upp i solljuset. En lian kan bli väldigt lång och nå de allra högsta trädtopparna. Den kan också bli flera decimeter tjock, ungefär som ett litet träd. Tjocka lianer håller alltså utmärkt att klättra på om man vill leka Tarzan men man måste vara försiktig eftersom de kan vara fästa väldigt dåligt uppe i träden och de är jättetunga om man får dem över sig.

Epifyter

ananasväxt

Ananasväxter kan se olika ut. En stor del har bladen i rosett och samlar upp vatten mitt i rosetten. Detta vatten bildar små ”minidammar” (bild till höger) där bland annat olika insekts- och grodlarver kan leva och utvecklas. En annan grupp har ett hängande växtsätt. Detta gäller t.ex. arten som kallas spansk mossa (nedan) fast det inte är någon mossa.

bromelia

Många ananasväxter har, i likhet med denna Bromelia, en liten vattensamling mitt i rosetten. Dessa arter är mycket viktiga för en mängd andra organismer som har anpassat sig till att leva i detta vatten uppe i trädkronorna. Det rör sig om allt från små encelliga alger och urdjur över mygg- och grodlarver till vuxna grodor.

spansk mossa

Ananassläktingen spansk mossa växer epifytiskt hängande från trädgrenar ungefär som våra skägglavar. Den kan t.o.m. växa på telefon- och elledningar. Den klarar sig med regnvatten, solljus, koldioxid från luften samt lite närsalter från damm som kommer med vinden.

epifyt

De flesta epifyter kan man bara se underifrån eftersom träden är höga och epifyterna gärna växer där de kan få solljus.

Epifytisk kaktus

epifylla mossor

I den tropiska regnskogen finns det epifytiska mossor (och lavar) som växer på trädens och buskarnas blad. Att de kan finnas beror på att de växer fort i det varma och fuktiga klimatet samt att bladen på träden inte fälls varje år utan lever ganska länge. Istället för epifytiska säger man ofta epifylla mossor när de växer på blad, som på bilden. I Europa kan man hitta epifylla mossor bara på ett ställe, nämligen på ögruppen Azorerna ute i Atlanten.

Tropiska frukter

frukter

De avlånga frukterna närmast kameran t.v. är kakaofrukter. De innehåller de s.k. kakaobönorna som ger kakaopulver och kakaofett som används till choklad.

frukter

De bruna rundade frukterna i bakgrunden kommer från en släkting till tuggummiträdet. Hitom dem ligger stjärnfrukter eller karambola som också kan köpas i vårt land. De är ganska syrliga och nära släkt med harsyra. Hitom dem ligger mandariner. De sorter av mandariner, apelsiner och citroner som odlas i tropikerna är oftast gröna även när de är mogna. De gulgröna frukterna t.h. är guava.

pacaya

Pacaya är en palm med små ätliga frukter.

frukter

Den stora frukten t.v. är en jackfrukt. Den säljs i delar eftersom man knappast äter en hel själv. De två taggiga ovala frukterna t.h. är durian, en av världens mest uppskattade delikatesser fast den luktar som en korsning mellan surströmming och avloppsvatten när den är riktigt mogen!