Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Anmälan till fortbildning om CRISPR/Cas och den gentekniska revolutionen 2023

15 augusti, 2023 kl. 07:00 - 6 november, 2023 kl. 16:00

Anmäl dig till höstens webbinarieserie om CRISPR/Cas och den gentekniska revolutionen! Hösten 2022 anordnade Bioresurs tillsammans med Gentekniknämnden fortbildning för lärare i form av en webbinarieserie i fyra delar. Nu gör vi om höstens satsning med fyra nya zoomträffar: tre föreläsningar med Annelie Carlsbecker och Mia Olsson från Gentekniknämnden och ett tillfälle för att titta på och prova nytt lektionsmaterial. Målgruppen är ämneslärare i biologi men föreläsningsserien är öppen för alla lärare som vill lära sig mer om genomredigering och CRISPR/Cas.

Under fyra måndagar, 25/9, 9/10, 23/10, 6/11 kl 16.00-17.15 lär vi oss mer om hur tekniken fungerar, olika tillämpningar och etiska frågeställningar. Läs mer om innehållet i de olika träffarna här nedanför. Föreläsningarna ges via Zoom.

Föreläsare: Mia Olsson tidigare forskare inom medicinsk genetik, jobbar nu som vetenskapsskribent på Gentekniknämnden och Annelie Carlsbecker, med bakgrund som universitetslektor i växtfysiologi, nu kansliansvarig på Gentekniknämnden.

Utöver webbinarieserien upprepar vi även förra årets Bioresursdagar för gymnasielärare. Under två kursdagar på plats i Uppsala testar vi gemensamt olika laborationer och övningar samt diskuterar genomredigering med fokus på CRISPR/Cas.

Anmälan öppnar 15 augusti
Anmäl dig antingen till webbinarieserien enbart, eller i kombination med kursdagar (Bioresursdagarna) 20-21 november i Uppsala. OBS! Det är begränsat antal deltagare på Bioresursdagarna (max 30 deltagare).

Webbinarieserien är kostnadsfri. Deltagande i Bioresursdagarna kostar 1000:- exkl moms (inklusive måltider/fika).

Anmälan till webbinarieserie (anmälan öppnar 15/8 2023)

Anmälan till webbinarieserie OCH Bioresursdagar (anmälan öppnar den 15/8 2023)

Tema för webbinarieträffar

  1. CRISPR/Cas – så funkar det! 25 september kl. 16.00-17.15: Vi går genom hur CRISPR/Cas fungerar och hur det utvecklats från bakteriers immunsystem till en Nobelprisbelönad teknik för genomredigering. Vi reder också ut vad som skiljer en organism som är genomredigerad från en som är ”klassiskt” genetiskt modifierad.
  1. CRISPR/Cas inom livsmedelsproduktion 9 oktober kl. 16.00-17.15: I årtusenden har vi människor drivit på genetiska förändringar av växter och husdjur så deras egenskaper bättre passar våra behov. I den här föreläsningen beskriver vi hur CRISPR/Cas ritat om kartan för hur genteknik kan användas inom avel och växtförädling. Vilka är möjligheterna och de eventuella riskerna, och hur ser lagstiftningen ut?
  1. CRISPR/Cas inom medicin och hälsa 23 oktober kl.16.00-17.15: CRISPR/Cas används flitigt inom den medicinska forskningen bland mycket annat för att utveckla genterapier och för att hitta sätt att minska smittspridning av malaria. I den här föreläsningen pratar vi om hur genomredigering används inom medicin och hälsa, hur genterapier fungerar och hur lagstiftningen ser ut vid medicinska tillämpningar av tekniken.
  1. Presentation/prova på undervisningsmaterial 6 november kl. 16.00-17.15: Bioresurs presenterar undervisningsmaterial på temat genomredigering och CRISPR/Cas. Innehållet är powerpointpresentationer som till stor del utgår från ett urval av fakta från Gentekniknämndens webbplats, en övning om CRISPR/Cas och ett rollspel. Lektionsmaterialet kommer läggas ut på vår webbplats under hösten.

 

Program för Bioresursdagarna i Uppsala 20-21 november

Årets Bioresursdagar är en upprepning från hösten 2022. Vi kommer genomföra laborationer med några olika gentekniska metoder:

  • Out of the Blue, laborations-kit från Biorad.  Genom CRISPR/Cas9 förändras genen lac Z i E.coli.
  • PTC, laborations-kit från Edvotek. Genen PTC påverkar vår smakupplevelse av bittert. Laborationen innehåller DNA-extraktion, PCR och gelelektrofores.
  • A-maize-ing, laborations-kit från Edvotek. Praktisk simulering av växtförädling med CRISPR/Cas9.

Utöver det praktiska arbetet innehåller även dagarna föreläsningar och diskussioner om undervisning inom området genteknik.

Start- och sluttider är måndag den 20/11 kl 8.30- ca 17.00. Middag kl 18.00 (kräver föranmälan).
Tisdag den 21/11 kl 8.30-16.00.

Detaljer

Start:
15 augusti, 2023 kl. 07:00
Slutar:
6 november, 2023 kl. 16:00