Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Fortbildning om CRISPR med Gentekniknämnden

7 november, 2022 kl. 16:00 - 17:00

Häng med på höstens webbinarieserie i Zoom om CRISPR/Cas och den gentekniska revolutionen tillsammans med Gentekniknämnden. Under fyra måndagar (26/9, 10/10, 24/10, 7/11) kl 16-17 lär vi oss mer om hur tekniken fungerar, olika tillämpningar och etiska frågeställningar. Läs mer om innehållet i de olika träffarna här nedanför. Medverkande: Mia Olsson tidigare forskare inom medicinsk genetik, jobbar nu som vetenskapsskribent på Gentekniknämnden och Annelie Carlsbecker, med bakgrund som universitetslektor i växtfysiologi, nu kansliansvarig på Gentekniknämnden.

Anmälan öppnar 15 augusti. Anmäl dig antingen till webbinarieserien enbart, eller i kombination med kursdagar i Uppsala (årets Bioresursdagar) 21-22 november i Uppsala. OBS! Begränsat antal deltagare på Bioresursdagarna (max 25). Webbinarieserien är kostnadsfri. Deltagande i Bioresursdagarna kostar 2000:- exkl moms (inklusive måltider/fika). Anmälan stängs på måndagen den 26/9 kl 09.00.

Vill du bidra till utvecklingen av undervisningsmaterial utifrån webbinarieserien? Förutom att delta i samtliga webbinarietillfällen ingår du då i en referensgrupp som vid separata tillfällen diskuterar innehållet ur didaktiska perpektiv, samt ger idéer till fortsatt utveckling.  Gentekniknämnen står för kursavgiften för de som ingår i referensgruppen (max 10 personer). Anmäl eventuellt intresse för detta genom epost till: info@bioresurs.uu.se (skriv ”Referensgrupp genomredigering” i ämnesraden)

Anmälan till webbinarieserie (anmälan stänger 26/9 kl 09.00)

Intresseanmälan för Bioresursdagar VT23

Anmälan till webbinarieserie och Bioresursdagar (FULLBOKAD)

Teman för webbinarieträffar

  1. CRISPR/Cas – så funkar det! 26 september kl. 16.00-17.00: Vi går igenom hur CRISPR/Cas fungerar och hur det utvecklats från bakteriers immunsystem till en Nobelprisbelönad teknik för genomredigering. Vi reder också ut vad som skiljer en organism som är genomredigerad från en som är ”klassiskt” genetiskt modifierad.
  1. CRISPR/Cas inom livsmedelsproduktion 10 oktober kl. 16.00-17.00: I årtusenden har vi människor drivit på genetiska förändringar av växter och husdjur så deras egenskaper bättre passar våra behov. I den här föreläsningen beskriver vi hur CRISPR/Cas ritat om kartan för hur genteknik kan användas inom avel och växtförädling. Vilka är möjligheterna och de eventuella riskerna, och hur ser lagstiftningen ut?
  1. CRISPR/Cas inom medicin och hälsa 24 oktober kl.16.00-17.00: CRISPR/Cas används flitigt inom den medicinska forskningen bland mycket annat för att utveckla genterapier och för att hitta sätt att minska smittspridning av malaria. I den här föreläsningen pratar vi om hur genomredigering används inom medicin och hälsa, hur genterapier fungerar och hur lagstiftningen ser ut vid medicinska tillämpningar av tekniken.
  1. Etiska frågor och CRISPR/Cas 7 november kl. 16.00-17.00: Användningen av CRISPR/Cas väcker etiska frågeställningar. Har vi rätt att förändra genomet, i vilka slags organismer och i vilket syfte? Är det etiskt försvarbart att inte använda tekniker som har potential att lösa allvarliga samhällsproblem? I den här föreläsningen resonerar vi runt ett antal frågor som kan dyka upp i samband med genomredigering med CRISPR/Cas.

Program för Bioresursdagarna i Uppsala 21-22 november

Vi kommer bland annat att prova några olika gentekniska metoder, däribland en laboration med CRISPR/Cas (BioRads variant Out of the Blue).

Programmet för kursdagarna presenteras under början av höstterminen.

Detaljer

Datum:
7 november, 2022
Tid:
16:00 - 17:00