Trygghets- och samarbetsövningar

Trygghets- och samarbetsövningar

  1. Dela in klassen i grupper om fyra. Varje grupp får tre sittunderlag. Eleverna ska använda sittunderlagen att stå på för att kunna förflytta sig från en punkt till en annan utan att nudda marken.
  2. Spänn upp ett snöre mellan fyra träd, ungefär en och en halv meter ovanför marken. Sex elever ställer sig innanför snöret. Snöret symboliserar ett elstängsel och området under snöret är också laddat med elektricitet. Eleverna ska  hjälpas åt med att ta sig ut utan att få en ”stöt”.
  3. Dela in klassen i grupper om fyra. Göm delarna till ett stormkök i förväg i skogen. Placeringen av delarna prickas in på en karta eller anges med GPS. Gruppen ska hitta alla delar, sätta ihop dem och sedan poppa popcorn.
  4. Dela klassen i två lika stora delar. Eleverna ställer sig två och två, mitt emot varandra så att det bildas en gång i mitten. Alla håller sina armar rakt ut så att den enes fingertoppar rör vid fingertopparna på den som står mitt emot. Nu ska en i klassen springa in i ”gången” som består av armar. Eleverna lyfter armarna så att den som springer får ”fri lejd”. Men, de lyfter inte armarna förrän den som springer är precis framme där man står. Det gäller alltså för den som springer att lita på att kompisarna verkligen lyfter sina armar i tid.
  5. Draculaleken. Alla elever står i en cirkel och sätter på sig varsin ögonbindel. Läraren går runt och pekar på någon som blir Dracula. Nu rör sig eleverna tyst runt inom ett förutbestämt område, läraren är den som ser och alltså kan hålla koll så att ingen hamnar utanför området. När en elev stöter ihop med en annan säger den ”bu” och den andre svarar ”bu”, utom Dracula som bara är tyst. När man inte får svar på sitt ”bu” har man alltså mött Dracula och då blir man själv Dracula och svarar inte nästa gång man stöter ihop med någon. Om två Dracula möts blir båda fria och börjar säga ”bu” igen. Detta är en lek där ingen vinner och ingen förlorar men det gäller att lita på sina kompisar och ta hänsyn till varandra eftersom ingen ser något.