Andning

Varför behöver vi andas?

Förutom mat och vatten är vi beroende av att andas in syre. Vi överlever högst någon minut utan tillgång till syre. Om kroppen kyls ner kraftigt kan man klara sig lite längre.

Vi andas in luft, som innehåller syre, genom munnen eller näsan. Luften förs sedan ner i lungorna där syret tas upp av blodet. Blodet förs via blodkärlssystemet och transporterar syre vidare ut till hela kroppen. Syre är nödvändigt för att energi ska frigöras från maten vi äter.

När vi andas ut avges koldioxid. Denna har bildats i kroppen när maten brutits ner och samlas upp av blodet, som transporterar koldioxiden tillbaka till lungorna.

Uppgifter

  • Använd bilderna på andningsorganen för att testa att du vet vad de olika delarna kallas. Hur rör sig luften när vi andas in och ut.
    Andningsorganens namn med facit.
    Hur rör sig luften när vi andas?
    Du andas med lungorna.
  • Lägg ena handen på magen och känn efter vad som händer när du tar ett djupt andetag. Hur får du mest luft: genom att sänka mellangärdet så att magen putar ut eller genom att andas så att axlarna höjs?
  • Hur många andetag tar du per minut i vila? Vid en måttlig ansträngning?
  • Hur många liter luft kan du andas ut maximalt? Se beskrivning på sidan 5 i artikeln ”Att undervisa om kroppen” i Bi-lagan nr 1 2013.

Problem med andningsorganen

Förkylning

Förkylning beror på virus som angriper andningsvägarna. Snuva, hosta och besvär i halsen är typiska symtom. Förkylning går över på några dagar utan behandling. Om du får feber som varar mer än fyra dygn eller besvär från andningsvägarna som inte går över och förvärras ska man söka läkare.

Förkylningsvirus smittar lätt. Undvik att vara nära en sjuk person och sprid inte själv smitta: Hosta inte i handen utan i armhålan, använd pappersnäsdukar, tvätta händerna ofta och ta inte i hand om du är förkyld eller träffar en sjuk person.

Pollenallergi

När björken börjar blomma på våren är det många som drabbas av rinnande snuva, kliande ögon, nysningar och astma. Även gräspollen och pollen från gråbo är mycket allergiframkallande. Bra receptfria mediciner finns.

Astma

Vid astma blir andningsvägarna trånga och det känns som att man inte får tillräckligt med luft. Bra mediciner finns för dem som drabbas.

Webbsidan har utvecklats av Nationellt resurscentrum för biologi och bioteknik med stöd av Skolverket.
Kontakt: info@bioresurs.uu.se