Hjärna, nervsystem och sinnen

Hjärnan och nervsystemet tar emot signaler från sinnesorganen och från övriga delar av kroppen och utifrån denna information styrs kroppens funktioner. Sinnena – synen, hörseln, lukten, smaken och känselsinnet (reagerar på smärta, beröring, kyla, värme) är nödvändiga för vår överlevnad. Om man till exempel inte känner smärta förstår man inte om kroppen skadas och om smak/luktsinnet inte fungerar bra kan man riskera att få i sig något olämpligt.

Hjärnans funktion påverkas av hur vi lever. Exempelvis behöver vi sova tillräckligt mycket för att hjärnan ska orka arbeta. Droger som tobak, alkohol och olika slag av narkotika påverkar hjärnan och ger efterhand allvarliga effekter av olika slag på kroppen.

Uppgifter

  • Studera bilden på hjärnan. Ge exempel på vad de tre huvuddelarna i hjärnan används till.
  • Vilket öga tillhör vilket djur? Memory från X-Bi-lagan nr 2007. Facit till memory
  • Våra fem sinnen. Undervisningsförslag för åk F-6 från Bioresurs.
  • En doft av jul. Bilagan nr 2 2014, decemberuppslaget.
  • Hjärnans egen GPS. Bi-lagan nr 3 2014.
  • Samtala om: Hur många timmar behöver vi sova för att må bra? Vad händer om man sover för lite? Hur kan man märka att vi går igenom flera sömncyklar under en natt. För sömndagbok under en vecka. Ta reda på mer i Vårdguiden ”Sömn bäddar för hälsa”, se referens till höger.
  • Jämför olika glasögon för exempelvis närsynthet och översynthet. Jämför samtidigt med kikare och förstoringsglas.
  • Ta reda på orsakerna till hörselnedsättning och hur man kan avhjälpa problem med hörseln.

Några exempel på problem med hjärna, nervsystem och sinnen

Slag mot huvudet

Skador på hjärnan kan uppstå genom yttre våld. Om någon får ett slag mot huvudet eller faller och slår i huvudet är det viktigt att uppsöka läkare om personen inte är vid fullt medvetande eller får ont i huvudet. Skadan kan ha orsakat en blödning som påverkar hjärnan.

Blödning eller propp

Blödningar kan också uppstå om ett blodkärl i hjärnan brister. En blodpropp i ett kärl i hjärnan kan ge liknande symptom.
En ensidig skada i hjärnan kan ge förlamningar i motsatt kroppshalva. Skador i vänster hjärnhalva kan ge problem med talet.

Problem med synen

Synfel kan vara exempelvis närsynthet, översynthet och ålderssynthet, se uppgift nedan.

Webbsidan har utvecklats av Nationellt resurscentrum för biologi och bioteknik med stöd av Skolverket.
Kontakt: info@bioresurs.uu.se