Muskler och skelett

Om vi googlar på orden ”Liv och rörelse” får vi massor av träffar. Vi förknippar liv med förmågan att förflytta kroppen eller röra olika kroppsdelar. Muskler, skelett och nervsystem är direkt involverade i en rörelse.

Muskler

Skelettmusklerna som fäster i skelettet gör att vi kan röra oss, men det finns också muskler i kroppens inre, till exempel i tarmarnas och blodkärlens väggar och i hjärtat. För att musklerna ska orka arbeta behöver de få syre och näring. Detta kommer till musklerna via blodet. Blodet transporterar bort koldioxid som bildas när musklerna arbetar.

Muskler och skelett hör samman på så sätt att musklerna som ska röra de yttre delarna i kroppen fäster via senor i skelettet. Muskler kan aktivt dras ihop, men kan inte aktivt sträckas ut. När en muskel dragits ihop måste en annan muskel sträcka ut den, se uppgift nedan.

Om man anstränger sig och det blir syrebrist i musklerna orkar musklerna inte fortsätta jobba. Syrebristen visar sig i efterhand genom att man andas häftigt. När man anstränger musklerna blir de starkare och man orkar mer. Träna allsidigt med olika träningsmetoder för att så många muskler som möjligt ska få arbeta. Det är bra att röra på sig minst 30 minuter per dag.

Uppgifter

Skelettet

Vi har drygt 200 ben i kroppen. De skyddar hjärnan och de inre organen i bröst- och bukhåla, samt utgör fäste för senor/muskler som behövs för att vi ska kunna röra oss. Ryggradens form är viktig för att vi ska kunna ha en upprätt gång. Benen i skelettet fogas samman med olika slag av leder.

Uppgifter

  • Titta på bilderna av skelettet. Vilka huvuddelar består skelettet av?
    Skelettet
    Skelettet – vad heter delarna?
    Skelettet – armar och ben
  • Pröva hur följande leder kan röras:
    1. Lederna i fingrarna (Här finns gångjärnsleder, med undantag av den led som finns vid basen av tummen.)
    2. Armbågsleden (Här finns en gångjärnsled, men också en vridled). Pröva att vrida handen samtidigt som du håller fast armbågsleden med den andra handen.
    3. Axelleden (Detta är en kulled som går att vrida i en cirkel.)

Några exempel på problem med muskler och skelett

Träningsvärk

Alltför häftig träning kan ge träningsvärk i musklerna. På ett par dagar brukar besvären gå över.

Stukning

Om du trampar snett med foten är risken stor att du stukar (vrickar) foten. Det innebär att det blir skador runt leden och att foten svullnar. Linda foten och placera den högt, så minskar svullnaden.

Knäskador

Många typer av knäskador kan förekomma, till exempel skador på meniskerna och korsbanden. Knäoperationer brukar utföras med titthålskirurgi.

Artros

Artros i leder innebär att brosket i leden slits ner och det smärtar när leden används. Artros i knä och höftled kan åtgärdas genom att den skadade leden byts mot en konstgjord.

Webbsidan har utvecklats av Nationellt resurscentrum för biologi och bioteknik med stöd av Skolverket.
Kontakt: info@bioresurs.uu.se