HEMOM PROJEKTET >> Struktur och användning | ||
UNDERVISNING OM GM-VÄXTER Kopplingar till skolans styrdokument Samhällsfrågor med naturvetenskapligt innehåll - om SNI i undervisningen GM-VÄXTER |
Om websidans struktur och användningWebsidan innehåller dels faktagranskat material om genmodifierade växter och dels ett lärarhandledande material om hur man kan arbeta med genmodifierade växter i undervisningen. Vad behöver du?
Lärarhandledning Vi har valt att strukturera det lärarhandledande materialet efter den modell för arbete med SNI som presenteras i boken "Samhällsfrågor i det naturvetenskapliga klassrummet" (Ekborg, Ideland, Lindahl, malmberg, Ottander & Rosberg, 2012, Gleerups). I lärarhandledningen finns följande delar:
Faktagranskat material om genmodifierade växter Faktamaterialet är organiserat efter huvudrubrikerna:
Det finns otroligt mycket information som handlar mer eller mindre om genmodifierade växter. Via Internet sprids information snabbt och det har vuxit fram en spretig skog av olika typer av källor. I webprojektet har vi granskat ett stort antal källor. I vissa fall är det mycket svårt även för forskare och utbildade lärare/biologer att få en klar bild över vem som står bakom viss information och att med säkerhet kunna säga vilken information som är tillförlitlig. Ett exempel på hur knepigt det kan vara är exemplet med informationen om att genmodifierad majs gett upphov till ökad risk för cancer hos råttor (den sk. Séralini-affären). I korthet var det en vetenskaplig studie som först publicerades i den vetenskapliga tidskriften Journal of Food and Chemical Toxicology i november 2012 (av Séralini och medarbetare) men som senare drogs in ("retracted") på grund av kritik mot studien. Artikeln hette "Long term toxicity of a Roundup herbicide and a Roundup-tolerant genetically modified maize". När man vill kritisera en vetenskaplig artikel kan man skriva ett brev till den som är ansvarig för tidskriften, sk. "letter to the editor". Vill man fördjupa sig i Séralini-affären så kan man följa korrespondensen via tidskriftens hemsida. Trots att studien kritiserats och till och med tagits bort som godkänd artikel av den vetenskapliga tidskriften som först publicerade artikeln återfinns informationen "genmodifierad majs ger cancer" eller liknande på mängder av olika websidor. Smidig navigering på websidan Med hjälp av ikoner/figurer hittar du lätt följande typer av resurser:
|