HEMOM PROJEKTET

Tema GM-grödor >> Glyfosat-resistent soja

UNDERVISNING OM GM-VÄXTER

Kopplingar till skolans styrdokument

Samhällsfrågor med naturvetenskapligt innehåll - om SNI i undervisningen

Lärarhandledning

GM-VÄXTER

Historiskt perspektiv

Hur gör man?

Tema-sidor om olika GM-grödor

Hållbart jordbruk

Om attityder: Vad styr våra val?

Lagar och regler

Glyfosat-resistent soja

Analysera argument mot glyfosat-resistent soja

När man följer debatten om genmodifierade växter kan det vara förvirrande. Ibland kan det vara svårt att förstå vad argumenten handlar om. Här ska du träna på att identifiera några olika typer av argument i några olika texter. Den första uppgiften handlar om att lära känna hur ett argument är uppbyggt. För att det ska räknas som ett argument så måste det finnas följande:

  • En slutsats (att man tar ställning i en fråga)
  • En eller flera stödjande premisser (påståenden som stödjer slutsatsen)
Ett exempel:

Premiss 1: Alla levande celler innehåller vatten.
Premiss 2: Människor består av celler.
Slutsats: Alltså, innehåller människor vatten.

Kommentar: Om man accepterar alla premisserna och de är ihopkopplade på ett logiskt sätt så leder det till att man måste acceptera slutsatsen och därmed argumentet ("jag håller med"). Men om man INTE håller med om någon av premisserna eller tycker att premisserna är ologiskt kopplade till varandra, då kan man tala om detta och förklara varför man inte håller med argumentet.

TIPS: När man ska leta efter slutsatser så kan man leta efter "indikator-ord" som t ex: därför, alltså, följaktligen, leder till. När man letar efter premisser så kan man vara uppmärksam på ord som t ex: detta beror på, anledningen till, varför…

Uppgift 1:

Läs en eller flera av texterna nedan och försök identifiera PREMISSER och SLUTSATSER. Fundera över om argumenten är väl uppbyggda (dvs är de logiska och innehåller tydliga premisser som går att ta fram fakta för?). Arbeta gärna i grupp och diskutera vad ni kommer fram till.

Uppgift 2:

Nu ska du jämföra de olika argument som ni hittat i texterna. Välj ut TVÅ olika argument och jämför deras slutsatser och premisser. Använder de samma eller olika premisser? Leder argumenten till samma eller olika slutsats?

TEXT 1:

KÄLLA: Nyhetsartikel från Östnytts hemsida, 13 mars 2006

Greenpeace kritiserar nu Lantmännen i Norrköping för att de sälja genmodifierad soja. Och idag var de på plats i Norrköpings hamn för att granska lantmännens foder. Enligt organisationen bör inte genfoder säljas i Sverige eftersom effekterna av dem är oklara. Den genmodifierade sojan odlas i Sydamerika och är framtagen för att bättre klara besprutning av starka bekämpningsmedel. Enligt Greenpeace leder detta till försämring av den biologiska mångfalden. Den genmodiferade sojan används till uppfödning av grisar enligt Lantmännen i Norrköping.

TEXT 2:

KÄLLA: Utdrag från sidan 28 i en rapport från Naturskyddsföreningen, 2010

Som det ser ut idag driver den svenska importen av soja degraderingen av naturresurser på odlings-platsen i Sydamerika. I exemplet med soja betyder detta att importerad soja bör ersättas med foder och proteinfodermedel som har producerats i Sverige. På sikt finns det behov av nya styrmedel för djurhållningen. Både i EU som helhet och än mer i Sverige är djurhållningen den ekonomiskt mest betydelsefulla produktionen inom lantbruket. Hur den utvecklas är därför helt avgörande för jordbrukets samlade positiva och negativa miljöpåverkan.

TEXT 3:

KÄLLA: Utdrag ur ett längre blogginlägg av Staffan Danielsson

Att tro att svenskt jordbruks miljö- och djurvänlighet står och faller med att ingen använder foder som kommer från växter som förädlats med genteknik (och att kanske ingen använder mineralgödsel eller bekämpningsmedel) är helt fel. Det svenska jordbruket omgärdas av de strängaste miljö- och djurskyddsreglerna i världen, vi har ett klimat som håller mycket skadeinsekter och -svampar borta och lantbrukarna har en god etik. Dessutom använder det svenska jordbruket vall och foder som främst odlats i Sverige vilket sluter kretsloppen mycket bättre än vid import samtidigt som åkrar och beten används och hålls öppna. Så en konsument har två bra miljöalternativ att välja mellan, tycker jag, antingen svenskt eko/krav med radikala miljökrav eller ursprungsmärkt svenskt som är en bra bit före det som importeras. Naturligtvis ska det svenska jordbruket fortsätta att vara typ världens mest miljö- och djurskyddsinriktade. Det är man även om man skulle börja använda en del av världens dominerande sojaproduktion som proteinfoder, när alternativet stiger alltmer i pris. Den importmat som huvuddelen av svenskarna redan äter kommer ju redan från mat där "gmo-soja" använts, det finns inget importförbud på vare sig maten eller sojamjölet och heller inte något parti som vill införa det, vad jag vet.

TEXT 4:

KÄLLA: Utdrag ur ett blogginlägg av Gunilla Ståhle

När det gäller foder till kor är det i första hand herbicidresistent GMO Round Up (glyfosat)-Ready soja som är på tapeten. Herbicidresistent soja är sannerligen ingen höjdare från hållbarhetssynpunkt. Bjud in Christel Cederberg och få information om hur många av farhågorna kring Monsantos GMO - soja som har infriats (blogg 28 mars). Bekämpningsmedelsanvändningen i Brasilien har ökat, inte minskat, sedan introduktionen av GMO-soja. Glyfosat-resistenta ogräs har konstaterats i USA och problemen växer även i andra länder. Vad Monsanto, Syngenta m fl gör nu är att tillfoga resistens mot ytterligare ett bekämpningsmedel. Och det kommer ytterligare att öka bekämpningsmedels-användningen. Soja beräknas uppgå till 3 - 4 % av totalfoderstaten till mjölkkor. Mycket arbete läggs ned från såväl LRF, Svensk Mjölk som Jordbruksverket att ersätta importerade proteinråvaror med inhemsk odling. Det finns mycket att vinna på att ersätta importerad soja med inhemska proteinfodermedel. Inte bara slipper vi ta ställning till GMO eller ej, vi tar bort en riskråvara från salmonellasynpunkt och slipper diskussionen kring sojaodling och regnskogsskövling.

Resurser

Livsmedelsverket om soja

Kontroll av svenska livsmedel 2011

Dyrt att hålla djurfoder fri från genmodifierad soja (radioinslag 2:35)

Soja som foder och livsmedel i Sverige - konsekvenser lokalt och globalt (rapport, Naturskyddsföreningen, 2010)

GMO-kompassen om sojabönor (på engelska)

Monsanto om patent på RoundUp Resistent (RR) soybeans

Övningar

Analysera argument mot glyfosat-resistent soja

Laboration: Finns genmodifierad soja i maten?