![]() |
||
HEM | Lärarhandledning >> Resurser >> Debatt och rollspel >> Debatt om GMO-livsmedel | |
UNDERVISNING OM GM-VÄXTER Kopplingar till skolans styrdokument Samhällsfrågor med naturvetenskapligt innehåll - om SNI i undervisningen GM-VÄXTER |
Lärarhandledning - ResurserDebatt om GMO-livsmedelEleverna delas in i studiegrupper och tilldelas en roll som de skall sätta sig in i och debattera utifrån. De får dels möjlighet att se olika argument i frågan och dels sätta sig in i en annans situation och grund för sina argument. De får träna på att se en viktig samhällsfråga ur flera synvinklar. Den fråga som ska debatteras får inte vara för snäv. Den bör vara tillräckligt stor och öppen så att det går att hitta flera bottnar i den. Exempel på frågeställningar:
"Vilka argument har ni för eller emot om vi skall tillåta GMO i livsmedelsproduktionen i världen?"
"På vilka sätt kan genmodifierade växter påverka arbetet med att utrota hunger i världen?". Roller Här är exempel på olika roller som eleverna kan få. Beroende på storlek på klass kan du välja fler eller färre "intressegrupper". Gruppstorleken bör inte vara för stor samtidigt som det måste vara tillräckligt många så att det kan bli en bra diskussion i grupperna. Lämplig gruppstorlek kan vara 3-5 elever.
Greenpeace
Monsanto
Bönder som odlat Monsantos grödor
Gentekniknämnden i Sverige
Lantbrukarnas riksförbund (LRF)
Forskare
USA
EU
Förberedelser Enligt kursbeskrivningen ska det centrala innehållet i naturkunskap 1b vara "evolutionära aspekter och etiska perspektiv på bioteknikens möjligheter och konsekvenser för mänsklighetens utveckling och för biologisk mångfald". "Cellen och livets minsta delar" skall vara utgångspunkt för "diskussioner om till exempel genteknik". Detta kan man hantera på två sätt. Innan man ger själva debattuppgiften kan man gå igenom grunderna i detta med eleverna. Man kan också baka in dessa områden i de frågor som eleverna skall komma på. Hur lång tid man ger för förberedelsen av debatten beror på hur man väljer att göra. Om man bortser från baskunskaperna de måste skaffa sig så behövs nog minst två veckors arbete (ett par lektioner per vecka) med att sätta sig in i sin rolls ställningstagande och argument. Arbetet kan börja med att läraren ger en introduktion till bioteknik och GMO och berättar vad det är för något. Eleverna delas in i grupper och får sätta sig tillsammans. Det är bra om eleverna har en internetadress till sin rolls hemsida så de har någonstans de kan börja med att sätta sig in i sin roll. Innan de börjar söka fakta skall de formulera några frågor som de behöver besvara för att klara av att debattera. Det bästa är om eleverna själva kommer fram till dessa frågor. Har de svårt att komma igång så får man som lärare hjälpa dem att komma fram till olika frågor genom att ställa frågor till dem som gör att de förstår komplexiteten i det som de skall ta reda på. Förslag på frågor som behöver komma upp är:
Eleverna ska dokumentera förberedelsearbetet: skriva ned frågor och fylla på med fakta som används för att svara på frågorna. Eleverna kan med fördel förbereda sin rolls argument genom att skriva ner förberedelserna i ett gemensamt dokument (använd exempelvis Google Drive eller dropbox eller annan teknisk lösning som underlättar gemensamt skrivande) där alla i gruppen kan skriva. Om man sedan lägger in de olika gruppernas dokument i en gemensam mapp där alla ser allt så kan de olika grupperna gå in och följa varandras arbete. Detta kan underlätta för eleverna när de skall förbereda frågor och svar till debatten. Som lärare kan man också följa elevernas arbete bra.
Hur ska eleverna förbereda sig för att få fram väl underbyggda argument?
Otydliga argument som saknar motiveringar, ex:
Ska ersättas med mer nyanserade argument i stil med: Materialet på sidorna om Hållbart jordbruk och Attityder: vad styr våra val? ger också en bra start på en fördjupning inom området. Dags för debatt När debatten sedan skall hållas kan man antingen ha den i helklass eller dela upp klassen i två halvor och ha två halvklassdebatter. Fördelen med det sistnämnda är att fler elever får prata och det är lättare att se vad var och en kan. Har man fyra i varje grupp kan två från varje grupp vara med på debatten. Det är bra om ingen elev behöver vara ensam i sin roll. Det ger en trygghet om man inom rollen kan diskutera hur man skall bemöta de frågor och påståenden som man får. Eleverna placeras i en cirkel i klassrummet där varje roll får sitt bord med en namnlapp. Lärarens roll är att leda debatten och att se till att alla får komma till tals. Debatten börjar med att alla får ha ett inledningsanförande på tre minuter där varje roll får presentera sina ställningstaganden med de viktigaste argumenten. När alla fått säga sin inledning släpps sedan ordet fritt och de olika rollerna får ställa frågor till varandra och börja debattera. När debatten börjar kännas färdig kan debattledaren sätta "streck i debatten" och ge alla fem minuter på sig att förbereda ett slutanförande. Sist så går man laget runt och låter varje grupp få sammanfatta sin syn på frågan efter debatten. Bedömning Bedömning av eleverna kan ske utifrån en bedömningsmatris där eleverna på förhand sett vad det är som kommer att bedömas. Det underlag man som lärare kan titta på är:
Här är en översikt över hur lång tid olika moment kan ta. En lektion är räknad att vara 60 minuter.
Lektion 1:
Lektion 2-6 (beror på hur djupt man vill gå och hur mycket tid som finns till förfogande)
Lektion 7 (eller tidigare, se tidigare punkt)
Lektion 8:
Lektion 9:
|
Lärarhandledningens innehåll 2. Samarbete mellan ämnen i skolan 3. Förslag på lektionsplaneringar 4. Naturvetenskapligt innehåll 5. Samhällsaspekter och intressekonflikter |