Hjälp havet
Det är inte lätt att observera livet under havsytan. Vår kunskap om havet och dess mångfald har fortfarande stora luckor. Vi kan säga att vi saknar kartor över havets ”landskap”. Tyvärr har människan också på grund av kunskapsbrist betraktat havet som en outtömlig källa av fisk, skaldjur och andra användbara naturresurser. Dessutom har vi genom åren utnyttjat det som en enorm soptipp. Men om havets mångfald utarmas, riskerar människan att förlora livsnödvändiga produkter och processer.
Mycket av det som vi gör, både på land och till havs, hotar havets mångfald, till exempel:
- Föroreningar (miljögifter, olja, fast avfall)
- Övergödning (tillförsel av närsalter)
- Exploatering av kustzonen (bebyggelse, vattenbruk)
- Överfiske
- Klimatförändringar (växthuseffekten)
- Främmande organismer (spridning via barlastvatten, båtskrov och vattenbruk)
Växthuseffekten
Växthuseffekten brukar man kalla den uppvärmning av klimatet som orsakas av koldioxidökningen under de senaste 100—150 åren. Koldioxiden kommer från det moderna samhällets förbränning av stora mängder fossila bränslen som stenkol, brunkol, olja och naturgas. Koldioxid och vissa andra s.k. växthusgaser släpper igenom solljus men hindrar utstrålning av värme från jorden, ungefär som glasrutorna på ett växthus.
Man kan hjälpa till att minska koldioxidutsläppen genom att använda kollektivtransporter som biogasbussar och eldrivna järnvägståg när detta är möjligt.
Uppvärmningen gör att isarna vid polerna smälter. Smältvattnet får havet att stiga, vilket är allvarligt eftersom så stor del av jordens befolkning bor vid kusterna och riskerar att översvämmas. Uppvärmningen av havsvattnet påverkar utbredningen av många av havets organismer, särskilt alla de som lever nära ytan och vid kusterna. Exempelvis kommer isbjörnen att dö ut om isen på Norra Ishavet försvinner.