Ryggradslösa djur (evertebrater)
Nedbrytningen av döda växter och djur sker i marken med hjälp av svampar och bakterier men många smådjur spelar en lika viktig roll för att det organiska materialet ska sönderdelas så att kväve, fosfor och kalium kan bli tillgängliga för växternas rötter igen.
De djur som är viktigast vid denna nedbrytning är maskar, hoppstjärtar och kvalster. Tillsammans finns det 100 000—200 000 individer av dessa tre grupper i jorden under ett enda skoavtryck av en människa!
Andra smådjur som inte är fullt lika små och som är vanliga i skogen är myror, getingar, myggor, spyflugor, spindlar och fästingar. Vissa större skalbaggar som jordlöpare, dödgrävare och tordyvlar ser man ofta på skogsstigen. Den största skalbaggen av alla i svenska skogar, ekoxen, är dock ganska sällsynt även i de områden i Sydsverige där den förekommer.
Av sniglarna lägger man oftast märke till den stora svarta skogssnigeln, men den finns bara i södra delen av landet. Den betydligt mindre bruna skogssnigeln finns däremot i hela landet.
Gråsugga
Mångfoting
Hoppstjärtar
Kvalster
Kvalster är spindeldjur, och alltså inte insekter. Sammetskvalsterna är efter fästingarna Sveriges största kvalster. De vuxna äter helst insektsägg men också mindre kvalster och insekter. Deras larver suger blod på insekter, spindlar, fåglar och däggdjur (även människor). De kvalster som finns i myllrande tusental i skogens mull (och där bryter ned ruttnande blad, kvistar och barr) är mycket mindre och de flesta är svåra att se utan förstoringsglas eller mikroskop.
Myror
Myror är det absolut vanligaste djuret på jorden. Man tror att alla myror tillsammans utgör upp till 20 % av vikten av alla jordens djur. Myror bildar samhällen där det finns tre olika slags individer: hannar, honor (drottningar) och arbetare (honor som inte förökar sig). I Sverige har man hittat omkring 80 olika arter av myror. Myror hör till insektsgruppen steklar dit även bl.a. getingar hör. Så myror och getingar är nära släkt med varandra.
Ekoxe
Myggor
Spindlar
Fästingar
Fästingar är samlingsnamnet för en grupp små spindeldjur (de är alltså inte insekter). Fästingar är parasiter som lever på att suga blod från däggdjur och fåglar, samt ibland även från reptiler och groddjur. De flesta fästingar som angriper människor, men även hundar och katter, tillhör arten vanlig fästing, Ixodes ricinus. Det finns även andra fästingarter som kan angripa oss, men ca 95 % av alla angrepp sker av vanlig fästing. I Sverige finns vanlig fästing i hela Götaland, nästan hela Svealand och, mer sällsynt, utefter norrlandskusten upp till Umeå. De senaste trettio åren har den även börjat sprida sig inåt i Norrland.
Fästingar genomgår flera livsstadier – ägg, larv, nymf, vuxen. Det första aktiva stadiet, larven, blir ca 0,5 mm lång. När den kläcks ur ägget har den 6 ben, och behöver en blodmåltid innan den kan bli nymf. När den sugit sig full med blod, släpper den taget och ramlar ner på marken. Här ömsar den hud, och övergår till nästa utvecklingsstadium – nymfen.
Nymfen, det andra aktiva stadiet, har 8 ben och blir ca 1 mm lång. Även den behöver ett blodmål innan den ramlar ner på marken, ömsar skinn och övergår till en vuxen fästing, som är det sista aktiva stadiet.
Den vuxna honan, som även hon har 8 ben, behöver en blodmåltid för att kunna lägga ägg. Däremot behöver den vuxne hanen inte blod. (Källa: Naturhistoriska Riksmuséet)