Vad innebar detta för utbredningen av de olika arterna av växter och djur?
Eftersom de högsta fjällen finns dels i södra fjällkedjan med centrum i Jotunheimen i Norge och förgreningar till Jämtland-Härjedalen i Sverige och dels i Sarek-Kebnekaise-området så var det svensk-norska fjällområdet i början uppdelat i två områden med ganska stort avstånd emellan. Den betydligt högre skogsgränsen som bara långsamt sänktes med tiden gjorde isoleringen ännu mer effektiv och varaktig.
Detta gör att många arter av växter och djur bara finns i dessa båda fjällområden och ännu inte har kunnat sprida sig till mellanliggande platser. En del har också dött ut i ett av dessa områden. Därför är det många fjällarter som finns bara i ett av eller båda dessa högfjällsområden fast de skulle kunna trivas i de lägre fjällen mitt emellan.
Växthuseffekten
Det brukar man kalla den uppvärmning av klimatet som orsakas av koldioxidökningen under de senaste 100-150 åren. Koldioxiden kommer från det moderna samhällets förbränning av stora mängder fossila bränslen som stenkol, brunkol, olja och naturgas. Koldioxid och vissa andra s.k. växthusgaser släpper igenom solljus men hindrar utstrålning av värme från jorden, ungefär som glasrutorna på ett växthus.