Havstrut

Havstrut (Larus marinus)

Havstrutar vid boet. Den ena fågeln ligger på äggen. Detta är den största av Sveriges måsfåglar.

Silltrut

Silltrut (Larus fuscus)

Silltruten liknar havstruten men är betydligt mindre och har gula ben. Den är ungefär lika stor som gråtruten.

Gråtrut

Gråtrut (Larus argentatus)

Gråtruten är den vanligaste truten vid Sveriges kuster. Man kan även se den i inlandet. Den lever till stor del av fisk men tar även insekter, säd, körsbär och diverse avfall från sopstationer.

Berguv, Bubo bubo

Berguven är Sveriges största uggla. Dess vetenskapliga namn, Bubo bubo, är menat att härma dess late.

Berguv

Berguven var en gång vanlig vid branta kuster och i klippiga skärgårdar där den levde av måsar, änder och fisk. Den minskade sedan kraftigt eftersom den ansågs skadlig och förföljdes skoningslöst. Man fick t.o.m. betalt av myndigheterna om man dödade den. Uven drabbades också av olika miljögifter från 1950-talet och framåt. Efter att ha fridlysts år 1950 har den på senare år äntligen börjat öka igen. På vissa håll har också uppfödning och utplantering skett.

Fiskmås

Fiskmås (Larus canus)

Ibland bygger fiskmåsen sitt bo på oväntade ställen, som till exempel på byggnader eller, som i detta fall, båtar.

Fiskmås (Larus canus)

Fiskmåsen är vanlig både vid havskusten och vid insjöar. På våren lever de mest på daggmask som kommer upp efter regn eller som de tar tidiga mornar eller sena kvällar på gräsmattor och åkrar. De följer också efter jordbruksmaskiner för att ta maskar och larver som kommer fram. © Lars-Olov Karlsson

Fiskmås (Larus canus)

Unge av fiskmås

bo av fiskmås

Fiskmåsens ägg är väl kamouflerade. Normalt lägger honan tre ägg men detta par hade fått sitt första bo förstört och omlagda kullar innehåller ofta bara två ägg.

Tärnor

Fisktärna (Sterna hirundo)

Fisktärna

Fisktärna (Sterna hirundo)

Fisktärna på ett skär i skärgården.

Silvertärna (Sterna paradisaea)

Silvertärnans unge är alltid hungrig.

Silvertärna (Sterna paradisaea)

Silvertärna med halvvuxen unge som tigger mat.

Vadare

Rödbena (Tringa totanus)

Rödbenan gör verkligen skäl för sitt namn för benen är verkligen röda — och långa. Särskilt när den har ägg och ungar är den väldigt vaksam och kommer man för nära varnar den ljudligt medan den flyger runt inkräktaren. Då ser man också att den har stora vita fält på vingarna. © Lars-Olov Karlsson

Roskarl (Arenaria interpres)

Roskarl har fått sitt namn från att den är ”rosig”, dvs färggrann. Den är ganska vanlig i ytterskärgården längs Östersjön. Den lever mest på små kräftdjur och andra smådjur, men vissa individer kan specialisera sig på att hacka hål på måsägg och äta upp innehållet.

Strandskata (Haematopus ostralegus)

Strandskatan har en lång orangeröd till röd näbb, rosafärgade ben och röda ögon. Honor och hanar är lika, förutom att honans näbb i genomsnitt är något längre.

Knölsvan

Knölsvan (Cygnus olor)

I skärgården ser man ofta knölsvanar. De är en av de tyngsta flygande fåglarna i världen (ca 12 kilo).

Knölsvan (Cygnus olor)

Knölsvanen lever av alger och andra växter som den tar på grunt vatten.

Jakt på skärgårdsfåglar

skjutskåre

När man förr jagade sjöfågel låg man i skydd bakom en skjutskåre av sten för att inte ses av de förbiflyttande änderna och gässen. Rester av sådana skydd kan man fortfarande se i skärgården.

annons

Annons för jaktammunition från Aftonbladets bilaga
Lantmannabladet 1935.

Sjöfågelägg

ägg

Trutägg samlades förr in på våren för att kokas och ätas. De användes också till pannkakor, bakverk och svinfoder.

Ejder

Ejder (Somateria mollissima)

Hannen hos ejder kallas guding, honan kallas åda.

Ejder (Somateria mollissima)

Ejdrar i skymningen.

Ejder (Somateria mollissima)

Ejderhona (åda) på ägg.

Havsörn

Havsörn (Haliaeetus albicilla)

Flygande havsörn som håller på att rugga, dvs. byta fjädrar. Du kan se att några fjädrar (vingpennor) längst ut på vingen håller på att växa ut. Om man har tur kan man hitta de gamla fjädrarna som örnen tappat. En stor havsörnshona kan bli 2,5 meter mellan vingspetsarna! Den är vår största rovfågel. © Lars-Olov Karlsson

havsörnsfjäder

Stjärtfjäder från en gammal havsörn. Denna fågel blir könsmogen först vid 5—6 års ålder och får då vit stjärt och gul näbb.

Storskarv

Storskarv (Phalacrocorax carbo)

Storskarvar på klippa i Östersjön. Denna fågel har ökat nästan explosionsartat de senaste åren bl.a. som en följd av att den fridlysts, men troligen också för att våra kustvatten blivit övergödda och därför producerar mer småfisk.

Storskarv (Phalacrocorax carbo)

Flygande storskarv

Storskarv (Phalacrocorax carbo)

Storskarven häckar framför allt vid södra Östersjöns kuster men har också börjat häcka på västkusten och vid de större insjöarna i södra Sverige. Vanligtvis bygger skarvarna sina bon i träd men de kan också häcka på klippor. Här samsas de med tordmular och sillgrisslor som också häckar på klippor vid havet.

Kustlabb

Kustlabb (Stercorarius parasiticus)

Ett par kustlabbar kalasar på en död trut. Den vanliga labben finns i två former, en mörk och en ljusare. Detta gäller både hanar och honor. En typisk sak för denna art och fjällabben är att de mittersta stjärtpennorna är spetsiga och längre än de övriga.

Kustlabb (Stercorarius parasiticus)

Ett kustlabbpar vilar på en klippa. När en tärna, mås eller trut passerar med en fisk i näbben flyger en av dem ifatt den och rånar den på dess byte. Också sådana som ser mätta ut angrips och tvingas kräkas upp det de har i krävan. Ibland samarbetar paret och angriper bytesfågeln växelvis. (I bakgrunden syns en havstrut.)