Hummer

Hummer - Homarus vulgaris

Hummern är en havslevande släkting till kräftorna. Den lever i hålor på havsbotten. Som du ser på bilden har den två stora klor med lite olika utseende och funktion. Klon till höger är en ”krossklo” med stora knölar och klon till vänster är en ”klippklo” som mer liknar en sax. Med krossklon kan den klämma sönder musslor och med klippklon kan den klippa loss bitar t.ex. ur en död fisk.

Havskräfta

Havskräfta, kejsarhummer, (Nephrops norvegicus)

Havskräftor har längre och smalare klor än vanliga kräftor. De lever i hålor på mjuka bottnar på ett djup av ca 25 meter eller mer. Djuret på bilden har hittat en trasig plastslang att bo i. I slammet ovanför syns också en havsborstmask.

Blåmussla

Blåmussla (Mytilus edulis)

Blåmusslan sitter fästad vid stenar eller klippor med sega trådar. Den är mycket viktig som mat för ejder och flera andra havsfåglar. Ofta måste de dyka till 5-10 meters djup för att komma åt musslorna. En annan som tycker om att äta blåmusslor är den vanliga sjöstjärnan.

Ejder (Somateria mollissima)

Ruvande ejderhona eller åda som hon också kallas. Ejdrar lever till stor del av blåmusslor.

vanlig sjöstjärna (Asterias rubens)

Sjöstjärnor är starka nog att dra isär blåmusslans skal och äta upp mjukdelarna. © Ola Jennersten

Pilgrimsmussla

Stor kammussla, Pilgrimsmussla (Pecten maximus)

Den stora kammusslan eller pilgrimsmusslan känns igen på att den har ett starkt buktigt och ett nästan plant skal. Båda skalen är dessutom solfjäderformigt veckade. När denna mussla känner lukten av en sjöstjärna kan den genom att hastigt gång på gång slå ihop skalen alstra två vattenjetstrålar och på så sätt med readrift avlägsna sig från det farliga grannskapet. Sjöstjärnor lever ju av musslor som de öppnar och äter upp. Bilden visar ett tomt pilgrimsmussleskal där djuret dött.

Hästmussla

Hästmussla, Stor blåmussla (Modiolus modiolus)

Hästmusslan kallas också stor blåmussla. Den liknar den vanliga blåmusslan men blir större. Skalet är också mer purpurfärgat och trubbigare i lilländen. Arten finns bara vid västkusten där den oftast sitter på djupare vatten än blåmusslan. © Tomas Hallingbäck

Tångräka

Vanlig tångräka (Palaemon adspersus)

Tångräkan finns på västkusten och i Östersjön upp till Åland. Den är nästan genomskinlig och därför svår att få syn på.
© Johan Samuelsson

Vanlig tångräka (Palaemon adspersus)

De större kräftdjuren har två par dubbla antenner. Hos tångräkorna är de mycket långa och tunna.

Maskeringskrabba

Maskeringskrabba (Hyas araneus)

Maskeringskrabban har fått sitt namn för att den använder sig av alger och annat den hittar på botten för att maskera sig. Den kan vara mycket svår att upptäcka när den står stilla. CC BY-SA 3.0
Se en kort film om maskeringskrabban.

Trollkrabba

Trollkrabba (Lithodes maja)

Trollkrabban finns bara på västkusten. Den lever mest av sjö- och ormstjärnor. © Tomas Hallingbäck

Strandkrabba

Strandkrabba, Carcinus maenas

Strandkrabbor är mycket vanliga både på stranden och i vattnet längs med Sveriges väst- och sydkust. Som för så många andra arter är Östersjöns vatten inte tillräckligt salt för att den ska trivas där.
Du kan lätt skilja på könen hos strandkrabborna genom att titta på stjärten som är invikt under kroppen. Hannarnas är kilformad och ser ut som ett spetsigt V medan honornas är bredare och mer liknar ett U. Bilden visar alltså en hona.
Se en kort film om strandkrabban.

Trollhummer

Trollhummer (Galathea strigosa)

Trollhumrar har ofta starka färger och är ganska små. Stjärten hålls böjd in under kroppen. © Ola Jennersten

Eremitkräfta

Eremitkräftor (Paguridae)

På eremitkräftornas skal sitter nästan alltid ett litet nässeldjur som kallas taggpolyp. Det är ”luddet” du ser utefter skalets nedre kant. Dessa små, avlånga, fastsittande djur täcker ofta hela skalet och drar troligen nytta av småbitar av kräftans mat som virvlar omkring när den äter. Se en kort film om eremitkräftan.

Eremitkräftor (Paguridae)

Eremitkräftor är mycket speciella i sitt sätt att leva. De har förlorat det skyddande skalet över bakkroppen och istället stoppar de ner den i ett tomt snäckskal som de sedan bär med sig vart de går. Allt eftersom de växer byter de till en större bostad. Denna eremitkräfta har valt ett skal av valthornsnäcka. © Tomas Hallingbäck

Venusmussla

grovräfflad venusmussla (Clausinella fasciata)

Ungt exemplar av grovräfflad venusmussla (Clausinella fasciata).
© Tomas Hallingbäck

Limamussla

Limamusslan (Acesta excavata)

Limamusslan (Acesta excavata) är Sveriges största mussla. Den kan bli uppemot 20 cm lång. © Johan Samuelsson

Tångmärla

Tångmärla (Gammarus locusta)

Tångmärlor är centimeterlånga kräftdjur som är tillplattade från sidorna. De lever i tångbältet. Om man badar bland tången kan man känna hur de biter här och där i skinnet. Det känns men gör knappast ont. Bilden visar en hane med sina specialiserade klor (se höger). Dessa klor är mycket viktiga för hans sexliv.

Tångmärla (Gammarus locusta)

Tångmärlehannens klor

Tångmärla (Gammarus locusta)

Honorna av märlkräftor kan bara para sig när de just har bytt skal och huden fortfarande är mjuk. För att inte missa detta korta ögonblick håller hanen fast en lämplig hona med sina speciella klor och väntar dag och natt på att hon skall byta skal så att de kan para sig!

Havstulpan

Havstulpaner trivs nära vattenlinjen där de antingen alltid är under vattnet eller ibland ovanför och ibland under. De är fastsittande små kräftdjur som öppnar det lilla locket när de är under ytan och sträcker ut sina ben för att fånga små planktonorganismer.

havstulpan-Balanus

Här kan man se flera av de små havstulpanerna sträcka ut sina flergreniga ben för att håva plankton. Klicka på bilden för att se vilka som har benen ute. Foto: VIRTUE-projektet

havstulpan

Närbild på havstulpan som håvar efter plankton. Foto: VIRTUE-projektet

Gråsugga

Tånggråsugga

Tånggråsuggor kallas också tånglöss och lever bland tången. Honorna är mindre än 2 cm långa men hanarna kan bli över 4 cm. Foto: Anders Larsson, VIRTUE-projektet, Göteborgs universitet.

Hårstjärna

Hårstjärna

Hårstjärnor är släktingar till ormstjärnorna. De fångar planktondjur i vattnet med de finförgrenade armarna men kan också använda dem till att krypa omkring med. © Tomas Hallingbäck

Havsborstmaskar

Sabella

Havsborstmaskarna är släkt med daggmaskarna och iglarna. Denna art lever i ett rör som den gjort av lera och slem och sträcker därifrån ut de långa gälarna för att andas och fånga plankton. Den kallas för påfågelsrörmask eller solfjädersmask.
Till höger ser du en närbild. © Tomas Hallingbäck

Påfågelsrörmasken Sabella pavonina.

Här kan du se gälapparaten hos påfågelsrörmasken Sabella pavonina. © Johan Samuelsson
Se en kort film om havsborstmaskar.

Korallalg med spiralrörmask

Spiralrörsmasken lever i ett kalkrör som den själv producerar. Här sitter flera exemplar på en korallalg, en rödalg som också innehåller mycket kalk. Själva maskarna drar sig in i rören när de blir störda eller upptagna ur vattnet. © Tomas Hallingbäck

trekantsmask

Precis som spiralrörsmasken så lever trekantsmasken i ett kalkrör som den själv framställer och som blir längre och grövre samtidigt som den själv växer. Den har ett trekantigt rör som är fäst vid underlaget och har en köl utefter ryggen. Röret kan stängas med ett klubbformat lock som syns på bilden. De greniga gälarna används både till att andas med och för att fånga små planktonorganismer till mat.
Till höger ser du en närbild. Foto VIRTUE-projektet

trekantsmask

Maskens framända med gälar och lock. När den blir skrämd drar den in gälarna och stänger till öppningen med locket. Foto VIRTUE-projektet

Havsborstmask

Vissa havsborstmaskar bor inte i rör utan är frilevande. Dessa arter är oftast rovdjur och har kraftiga käkar. Nedtill på bilden kryper en sådan art. Foto VIRTUE-projektet

Snäckor

Puckelsnurrsnäcka (Gibbula tumida)[

Denna snäcka tillhör gruppen pärlemorsnäckor. Just denna art brukar kallas större puckelsnurrsnäcka. Den finns på västkusten och i Öresund. Hålet nära toppen har gjorts av en annan liten snäcka som heter borrsnäcka. Den borrar hål i musslor och snäckor och suger ut innehållet. Om du inte ser hålet så klicka på bilden.
© Tomas Hallingbäck

Skålsnäckor

Skålsnäckorna är inte spiralvridna som de flesta andra snäckor. De är ute och betar alger på klipporna men återvänder ofta till samma ställe för att vila, t.ex. vid lågvatten. De har alltså en särskild plats där deras skal passar in i klippan så att det blir tätt och de inte riskerar att torka ut. Dessa snäckor serveras på restauranger på många håll i världen.

Neptunussnacka

Den största av alla svenska snäckor kallas neptunussnäcka. Framför det tomma skalet ligger ett par av snäckans äggsamlingar. De kan ofta hittas uppspolade på havsstränderna på den svenska västkusten och vid södra Östersjön, där arten lever. Neptunussnäckan äter gärna döda djur och angriper ofta fisk som fastnat i nät.

Sjöstjärnor

kamstjärna

Kamstjärna. © Tomas Hallingbäck

Sjöstjärna

Sjöstjärnor äter gärna blåmusslor. De bänder upp skalet med sina arbar och stjälper sedan ut magen in I musslan och börjar smälta den.

solstjärna

Solstjärna. © Tomas Hallingbäck

ishavsstjärna-(Marthasterias glacialis)

Ishavsstjärna. Till höger ser du hur den äter.
© Tomas Hallingbäck

Ishavsstjarna

Många sjöstjärnor är rovdjur och lever av musslor som de äter genom att dra isär skalen och stjälpa ut magsäcken utanför kroppen. Här håller en mussla på att sakta övermannas av en ishavsstjärna. © Tomas Hallingbäck

Ätlig sjöborre

Ätlig sjöborre (Echinus esculentus

Ätlig sjöborre är betare, och födan består av olika fastsittande organismer – bl.a. havsborstmaskar, havstulpaner, mossdjur, hydroider, svampdjur och alger – samt en del multnande organiskt material. Den heter ätlig sjöborre för i visa delar av världen äts deras råa äggstockar och testiklar.

Död mans hand

Dödmanshand (Alcyonium digitatum)

Död mans hand har fått sitt namn av att den lite grann liknar just en död hand, särskilt de exemplar som är mer likbleka än detta. Död mans hand är en koloni av små koralldjur. Kolonin blir alldeles luden när alla djuren sticker ut sina fångstarmar för att leta mat. Man ser inte dessa kolonier när man snorklar på västkusten eftersom de inte växer på mindre djup än ca 8–10 meter. Se en kort film om död mans hand.

Mossdjur

Taggig tångbark

Mossdjur är små, fastsittande, kolonibildande djur. De sitter på stora alger (som på bilden) eller på stenar och klippor. Denna art kallas taggig tångbark. © Tomas Hallingbäck

Taggig tångbark

Taggig tångbark i närbild. Foto: VIRTUE-projektet

Svampdjur

Detta är fastsittande primitiva djur som består av enkla celler och som tillväxer ungefär som växter. Det finns ett antal in- och utströmningsöppningar för vattnet som för med sig syre och plankton in i cellkolonin och avfallsprodukter ut ur den.

Borrsvamp

Borrsvampen lever inuti mussel- och snäckskal eller stenar där den borrar tunna kanaler samt hål för in- och utströmmande vatten. © Tomas Hallingbäck

brödsvamp

Brödsvampen är oftast gulaktig, men ibland också grön p.g.a. alger som lever inne bland svampdjurscellerna. Algerna och svampdjuret lever i symbios, vilket betyder att de drar nytta av varandra. Brödsvampar sätter sig gärna på alger eller stenar, strandnära och oftast i skuggiga lägen.

Havsanemon

anemon

Havsanemon. Denna art brukar kallas havsros.

Bandtångsrosorna eller ålgräsrosorna sitter normalt bara på blad av bandtång (ålgräs). Detta exemplar har tillfälligt satt sig på botten eftersom växten har vissnat. © Tomas Hallingbäck

Bägarkorall (Caryophyllia smithii)

Bägarkorallen blir ca 2 cm stor och har ett kraftigt kalkskelett. Det ljusa i spetsen på varje tentakel är ljuskänsliga organ, alltså mycket primitiva ögon. © Tomas Hallingbäck

Koraller

Det finns ett par arter av äkta koraller i Sverige. Den vanligaste är bägarkorallen som växer en och en på klippor mellan 10 och 130 m djup på västkusten. Den andra är den sällsynta och hotade ögonkorallen som bildar stora kolonier eller korallrev. Sveriges enda riktiga korallrev finns i Kosterrännan i Bohuslän där ögonkorallen finns på ett litet område. Men man måste dyka till 80 m djup för att se dem!

Maneter

Röd brännmanet (Cyanea capillata)

Röd brännmanet är tydligt röd- eller gulaktig. Den har många och långa, kraftigt hudirriterande bränntrådar, som hänger ner från klockans hela undersida. Den blir oftast inte mer än en halv meter tvärs över klockan, men i Arktis har man hittad de som var närmare två meter.
Se en kort film om den röda brännmaneten.

Blå brännmaneten (Cyanea lamarckii)

Blå brännmanet eller blåklintsmanet är blåklintsblå, vitblå eller gulaktig. Den har många och långa bränntrådar, som hänger ner från klockans hela undersida. De fyra munarmarna, som också hänger ner från klockans undersida, är stora med många veck och krusningar.

Öronmaneten (Aurelia aurita)

Öronmaneter är mycket vanliga längs Sveriges västkust. De vita ringarna, ”öronen”, är djurens könsorgan. Där bildas spermier hos hanarna och äggceller hos honorna.