Groddjur och kräldjur
Alla våra groddjur (grodor, paddor och salamandrar) liksom den vanliga snoken är också bundna till sjöar eller våtmarker av olika slag. Groddjuren måste ha vatten för att leka (para sig och lägga ägg) och för rommens och larvernas utveckling. Snoken däremot behöver inte vatten för att fortplanta sig men den lever till stor del av grodor, paddor och fisk som den fångar i vattnet.
För grodor och salamandrar är det viktigt att det är vattensamlingar utan fisk men den vanliga paddans larver tycks vara så illasmakande och giftiga att de klarar sig även bland fisk.
Snok
Snokar lever i och nära vatten hela sitt liv. De äter grodor, paddor och fisk. Eftersom snoken inte är giftig så jagar den ikapp sitt byte (på mark eller i vatten) och sväljer det levande.
Huggorm
Huggormen trivs nära sjöar och våtmarker. Där kan den hitta sina favoritbyten sorkar och grodor. Till skillnad från snokar så äter inte huggormar paddor och fisk. Däremot kan den undantagsvis äta fågelungar som den stöter på i bon på marken.
Grodrom och yngel
Vanlig padda
Mindre vattensalamander
Större vattensalamander
Den större vattensalamandern lever större delen av året på land, i skog och fuktig ängsmiljö. Den vill gärna ha gott om död ved och lövförna där den kan hitta mat och gömställen. Stenrösen, block och håligheter bidrar med bra övervintringsplatser. Äggen läggs under april och maj i mindre stillastående och vattensamlingar fria från fisk. Liksom hos de flesta andra groddjur lever sedan ynglen i vattnet, och andas med gälar. Efter tre till fyra månader utvecklar de ben och lungor, och vandrar upp på land. Det är viktigt att vattensamlingarna inte torkar ut innan ynglen blivit så stora att de kan lämna vattnet (Wikipedia).