Insekter och spindlar
Insekterna är mest larvstadier av flygande grupper som olika myggor (stick-, fjäder– och tofsmyggor samt harkrankar) och sländor (dag-, natt-, troll-, jungfru– och flicksländor).
Det finns även vuxna skalbaggar (dykare och virvelbaggar) och skinnbaggar (buk- och ryggsimmare).
Till skinnbaggarna hör också vattenbiet som kan stickas så att det gör ont, den stora klodyveln samt skräddarna som springer på vattenytan.
Det finns flera spindlar som är anpassade till att leva i eller nära våra sötvattenmiljöer. Vattenspindeln lever helt under vattnet och gör t.o.m. en ”luftballong” under vattnet där den vistas, parar sig och får sina ungar. Kärrspindeln springer på vattenväxter och på vattenytan. Den kan dyka vid fara och för att ta byte under vattnet. Brospindeln spinner sitt nät på broar och kajer nära vattnet eller på båtar och färjor.
Stickmygga
Fjädermygga
Nattslända
Nattsländorna är oansenligt färgade liksom många andra djur som är aktiva i skymningen och på natten. De har god nytta av sin kamouflageteckning när de vilar på dagen. Liksom andra sländor lägger de äggen i vattnet och larverna lever och utvecklas på botten.
Många laxfiskar försöker fånga nattsländehonorna när de doppar bakkroppen i vattenytan för att lägga ägg. Sportfiskare gör därför fiskeflugor som liknar nattsländor. Dessa insekter kallas ibland även laxmyggor.
Dagslända
Jungfruslända
Flickslända
Dykare
Dykarna är skalbaggar och nära besläktade med jordlöparna. Det finns ca 150 arter i Sverige. De största arterna blir ca 4 cm långa och hör till våra största skalbaggar. Både de vuxna och larverna är rovdjur som lever i vatten. De vuxna är snabba simmare tack vare sina speciella årformade bakben. Med sina kraftiga käkar kan de fånga småfisk och andra vattenlevande djur. De vuxna dykarna andas luft genom att vid behov sticka upp bakänden i vattenytan. Dykare kan även flyga som nästan alla skalbaggar.
Virvelbagge
Buksimmare
Ryggsimmare
Trollslända
Trollsländor känner man igen på att de vilar med vingarna rakt ut från sidorna. De är rovdjur och fångar flugor och andra flygande insekter. Larverna, som lever i vatten, är också rovdjur och kan ta små fiskyngel och grodlarver. När de vuxit färdigt (det kan ta mer än ett år) kryper de upp ur vattnet och förvandlas till vuxna trollsländor. Man kan ofta se den sista larvhuden som spruckit upp i ryggen kvarlämnad på ett grässtrå strax ovanför vattenytan.