Fåglar
Ungefär 120 svenska fågelarter lever framför allt i skogen. Bland dem finns arter som jagas för köttets skull som tjäder, orre, järpe, dalripa och morkulla.
En viktig grupp är de nattaktiva ugglorna som står överst i näringskedjan och lever på mindre däggdjur och fåglar. Deras dagaktiva motsvarighet är rovfåglarna, t.ex. hökar och vråkar. Karakteristiska för skogen är också hackspettarna, duvorna, korsnäbbarna, trastarna och mesarna samt kråkfåglarna korp, kråka, lavskrika, nötkråka och nötskrika.
Förutom hackspettarna finns det två småfåglar som är bra på att klättra på skogens trädstammar. Den ena är trädkryparen som finns i löv- och barrskog i nästan hela landet. Den andra är nötväckan som trivs i löv- och blandskog och har samma utbredning som hasseln, dvs. Götaland, Svealand och sydligaste Norrland.
Skogens vanligaste fåglar är lövsångaren och bofinken. De finns över nästan hela landet. Även rödhaken är vanlig. En av skogens underligaste fåglar är stenknäcken. Den är ganska sällsynt och finns bara i södra Sverige. En av de vanligaste skogsfåglarna är också landets minsta. Det är kungsfågeln, som bara väger omkring 5 gram.
Rödhake
Tjäder
Tjädern kan man hitta i öppen äldre barrskog. De kan förekomma i skog som är över 70 år‚ men föredrar helst skog som är över 90 år, och undviker områden med stora inslag av lövskog. Sommartid vistas den mest på marken men tillbringar alltid natten i träd, med undantag för honan under ruvningstiden och när ungarna är små.
Tjädern äter helst diverse växtdelar som knoppar, späda blad, säd, frön och bär, men den äter också insekter, larver och maskar, särskilt ungarna matas med insekter. Under vintern utgör tallbarr den huvudsakliga födan. För att barren under matspjälkningen effektivare skall sönderdelas sväljer tjädern även småstenar.
Det förekommer sällsynt men regelbundet hybrider mellan tjäder och några andra skogsfågelarter. Rackelhane är en korsning mellan tjäder och orre) och riptjäder är en korsning mellan dalriptupp och tjäderhona.
Tjäderns läten under spelet brukar delas upp i knäppningarna, klunken och sisningen. Under sisningen, som varar drygt 3 sekunder och är mycket ljudlig på nära håll, vibrerar tuppen kraftigt med huvudet. Då ser och hör han knappast vad som sker omkring honom. Detta utnyttjades av jägarna förr i tiden på så sätt att de tog några snabba steg närmare den spelande tjädern varje gång sisningen hördes. Till sist kunde de komma inom skjutavstånd. Tjäderhönan är ganska olik tuppen och har mest rödbruna färger.
Orre
Järpe
Dalripa
Morkulla
Ugglor
Ugglor är rovfåglar som är specialiserade att jag i mörker. Ugglor varierar mycket i storlek, där den minsta arten i Sverige, sparvugglan, bara väger en femtiondel av den största arten, berguven. (Ordet uv används bara om de största arterna ugglor.) Trots storleksskillnaderna så liknar alla ugglor varandra med stora huvuden, korta stjärtar, kryptisk fjäderdräkt och runda ansiktsskivor runt ögonen. Vingarna är stora, breda, rundade och långa. Som är fallet med de flesta rovfåglar är honorna oftast större än hannarna, annars ser könen lika ut. Fjädrarna är mjuka och basen av varje fjäder är dunig vilket möjliggör tyst flygning. Många arter har örontofsar som exempelvis berguven och hornugglan. Ugglor har mycket bra hörsel och öronen är asymmetriska (sitter på olika höjd) vilket gör att ugglan kan lokalisera ett ljud med bara hörseln. Förutom att höra bra, har ugglor stora ögon i förhållande till sin kroppsstorlek vilket gör att de även ser bra i dåligt ljus.
Hökar
Det finns två arter äkta hökar i Sveriges skogar: duvhök och sparvhök. Eftersom honorna är betydligt större än hanarna inom varje art så kan man säga att det egentligen finns fyra hökar som väljer byten av olika storlek som passar dem. Duvhökshonan är störst och kan ta ganska stora byten som kråka, ringduva, morkulla, gräsand och orre. Sparvhökshanen är Sveriges minsta rovfågel och tar småfåglar som mesar och sparvar. Sparvhökshonan och duvhökshanen tar byten däremellan som trastar, hackspettar, kaja etc.
Kråkfåglar
Det häckar åtta arter i familjen kråkfåglar i Sverige. Förutom kråka är det främst den mindre kajan, den svartvita skatan och den stora korpen som är Sveriges mest välkända kråkfåglar. I Skåne är råkan dock den överlägset vanligaste kråkfågeln. Övriga arter som häckar i Sverige är nötskrika, lavskrika och den ganska sällsynta nötkråkan. Utav dessa är nötskrikan, lavskrikan och korpen de som är mest förknippade med skogen.
Hackspettar
I Sverige finns hackspettar över hela landet – men alla arter finns inte överallt. Alla hackspettar är knutna till skog av olika slag men vissa föredrar äldre barrskog medan andra föredrag lövskog eller blandskog. Alla de svenska äkta hackspettarna (undantaget göktyta som är en släkting) letar efter larver att äta genom att hacka på stammar.
Mesar
Mesarna är till större delen små kompakta skogslevande arter som ofta har en kort, rak och konisk näbb med små fjäderklädda näsöppningar. De häckar i hål och lägger vitspräckliga ägg. Många av arterna inom familjen är mycket anpassningsbara med en varierad föda som bland annat består av olika sädesslag och insekter. Många av arterna finns inte bara i skogen utan lika gärna i människans närhet och då de flesta stannar över vintern ses de ofta vid fågelbord. Många arter har visat sig vara läraktiga och opportunister i sitt val av föda.