Näbbmöss
Skogssork
Skogsmöss
Skogsmöss blir mellan 6 och 17 centimeter långa, har därtill en 7 till 15 centimeter lång svans och väger mellan 15 och 50 gram. Skogsmöss har en mjuk päls med grå- eller brunaktig ovansida samt ljusgrå till vit undersida. Tassarna är vanligen vita, hos flera arter förekommer en gulröd fläck på bröstet eller en tydlig strimma på ryggen. Svansen är täckt med hår. I motsats till dvärgmöss använder de inte svansen som gripverktyg (Wikipedia).
Ekorre
Ekorre är en gnagare och alltså släkt med sorkar och möss. Men den skiljer sig från dessa genom att den är nästan helt bunden till träd. Svansen, som är lång och yvig, används som balansstång och till att signalera med mellan individer. Ekorren reglerar även kroppsvärmen med hjälp av svansen. Ekorren har en mycket bra syn och anses som den bästa bland gnagarna. Den har färgseende, men kan inte skilja mellan rött och grönt. Ekorren är den enda gnagare som har sitt bo ovanför snötäcket. Boet är ca 30 cm i diameter och är oftast placerat intill trädstammen, 6-10 meter över marken. Det är främst granar som utnyttjas som boträd, men ibland även större fågelholkar. Som regel sover ekorren ensam, men kan under kalla vinterperioder dela bo med andra ekorrar.
Hasselmus
Brunbjörn
Mård
Mården är en mästare på att klättra i träd och kan t.o.m. springa ifatt en ekorre uppe i trädkronorna. Den är alltså en ytterst farlig fiende för både ekorrar och trädlevande fåglar som taltrasten. Även fågelägg står på menyn. Eftersom mården är mest i rörelse på natten överraskas ofta bytena när de sover. Mården var länge ganska sällsynt men ökade kraftigt i samband med att rävskabben i slutet av 1970-talet spred sig över landet och decimerade rävarna. (Kan du gissa varför mården ökade när räven minskade? Svar här.) Nu när rävskabben inte längre är samma problem har rävarna åter blivit mycket vanliga och mården har börjat minska igen.
Rådjur
Varg
Vargen är det största vilda hunddjuret och en fullvuxen varg väger vanligen 30 till 50 kg. En mängd underarter är beskrivna men det vetenskapligt faktiskt accepterade antalet är under diskussion. Vargen är även stamfader till hunden.
Sverige delar vargpopulation med Norge men den största delen av populationen återfinns i Sverige. Den finns framför allt i Mellansverige med tätast koncentration i Värmlands, Dalarnas, Örebro, Gävleborgs, Västmanlands och delar av Västra Götalands län.
Vargstammens ökning under de senaste åren medför också att vargen sprider sig över landet och att det finns nu fler vargar även i övriga delar av Sverige. Vargar som lämnar sina födelserevir kan röra sig över stora arealer och kan i dyka upp varsomhelst på den skandinaviska halvön.
Det totala antalet vargar i Skandinavien 2016/17 beräknas till drygt 400 vargar inklusive de vargar som dött under samma period. I Sverige beräknas antalet vargar till cirka 350 vargar men siffran är osäker och det kan vara så få som 300 eller så många som 400. De skandinaviska vargarna lider av inavel då hela den skandinaviska vargstammen härstammar från endast fem invandrande vargar från den finskryska populationen.