Följ vad som händer i en fågelholk

vägg med holkar

Uthus med 4 fågelholkar och en fladdermusholk. Alla fågelholkar har insynsmöjligheter från husets insida. Tre av dem har också belysning.

Visst skulle det vara roligt att kunna följa blåmesens eller den svartvita flugsnapparens häckning inifrån holken utan att störa fåglarna! Man kunde då se precis hur det går till när fågelföräldrarna bygger bo, ruvar äggen och matar ungarna. Dessa fåglar häckar i holkar.

Du behöver en vanlig brädholk (gör så här) och en enkel trävägg på ett uthus (vedbod, dass, garage, redskapsskjul etc.) att spika upp holken på. Holken måste gå att öppna så att man kan få in handen och väggen får bara vara en bräda tjock. Inuti uthuset måste det finnas plats på lagom höjd för den som ska kika in i holken.

holkskissUngefär mitt emot holkens ingångshål borrar du ett hål som går igenom husväggen och holkens bakvägg. Borrens diameter bör vara 14—16 mm.

I hålet skruvar du fast en vanlig dörrkikare (ibland kallad ”dörröga” eller ”tittöga”) av den typ som sitter i ytterdörren till många hyreshuslägenheter. Den har 180 graders bildvinkel och kan köpas i en hobbyaffär.

Enklast är om du spikar upp holken först och sedan samtidigt borrar igenom hus- och holkvägg från uthusets insida. Du måste då vara noga med att mäta ut så att du kommer in på rätt plats i holken! Innan du sätter upp holken bör du alltså bestämma om du ska stå eller sitta när du tittar.

För att du ska kunna skruva fast kikaren måste holken gå att öppna så man kommer in med handen. Du behöver också en kompis som håller emot på andra sidan vid skruvandet. Kom ihåg att det är den breda och buktiga sidan av kikaren som ska vara inne i holken. Om himlen syns genom holkens ingångshål när du tittar i kikaren kan det bli reflexer som stör. Detta kan du hindra genom att förse taket med en ”mösskärm” av t.ex. tjärpapp som fungerar som motljusskydd. Om hålet är vänt mot hus, träd eller annan vegetation slipper du detta problem.

Så här ser det ut inifrån huset.

dörrkikare

Dörrkikare. Ett par olika längder brukar finnas som tillsammans täcker en tjocklek på husvägg+holkvägg från 3,5 till 7,5 cm. En grövre modell med 17 mm diameter som finns hos låsfirmor är dyrare och klarar större väggtjocklek, men då ser man inte lika bra ner i holken.

När du börjar använda din nya spionutrustning kommer du att märka att det ibland är för mörkt för att du ska kunna se vad som händer i holken. Därför kan du lika gärna sätta in en enkel lampa samtidigt.

 

Så här gör du en lampa till din holk

ingredienser för lampa

Detta behöver man: Från väster: batteri (AA), lampa (Mini Maglite 3 volt), dörrkikare, en bit aluminiumfolie. Underst: två sladdar med lampan monterad.

Du börjar då med att borra ett ca 8 mm hål strax bredvid dörrkikaren. Genom detta kan du föra in två korta elsladdar med en glödlampa av den lilla typ som passar till Mini-Maglite och kostar ca 20 kr. Lampan som har två små anslutningsstift längst ner passar utmärkt för vårt ändamål eftersom stiften enkelt kan anslutas till sladdarna genom att de (försiktigt så att de inte bryts!) sticks in från änden i trådbuntarna eller mellan dessa och isoleringen. Gör gärna först ett hål i bunten med en nål. På detta sätt behöver man inte löda. Eftersom lampan är så liten och lätt behöver man inte heller ha någon särskild upphängningsanordning för den.

Du kan också tejpa fast en liten reflektor av aluminiumfolie på lampans översida, både för att rikta det mesta ljuset nedåt mot boet och för att inte blända dig själv i kikaren. Eftersom metallfolien är elektriskt ledande måste du då se upp så att du inte kortsluter sladdar eller lampa. Sladdarna med lampan skjuter du sedan in så långt att lampan nätt och jämnt kan anas i kikaren (om det blir reflexer i kikaren får du dra tillbaka lampan något). Sedan stänger du hålet ordentligt, t.ex. med en vanlig öronpropp, för att hindra fåglarnas loppor och kvalster att hoppa eller krypa över på dig när du tittar i kikaren.

Nu behöver du bara fästa ett stavbatteri på 1,5 volt (AA eller AAA går bra) med kraftig tejp på uthusväggen samt ordna med någon slags strömbrytare. Det enklaste är att efter skalning tejpa fast den ena sladden på batteriets pluspol och den andra vid batteriets nederkant så att den fjädrar ut över minuspolen. Med tummen kan man då lätt tända lampan. När man släpper fjädrar sladden tillbaka och lampan släcks.

När du har fått ett fågelpar att flytta in i din ”övervakningsholk” har du fina möjligheter att göra studier som kan bli ett specialarbete i biologi. Du kan besvara en mängd olika frågor.
Förutom till studier av holkfåglarnas häckning under våren och försommaren kan du använda ditt titthål för att ta reda på hur fåglarna använder holken till övernattning.

talgoxe - Parus major

En titt in i talgoxens holk. Honan kommer till ungarna med en mätarfjärilslarv. Båda föräldrarna hjälps åt med matningen men är oftast inte i holken samtidigt.

Talgoxe - Parus major

Sovande talgoxe i holk på vintern vid -16°C. Lägg märke till hur den burrar upp fjädrarna till en värmande ”dunsovsäck” både på över- och undersidan! Huvudet har den stuckit in bland ryggdunen mellan vingarna.

Nötväcka (Sitta europaea)

Sovande nötväcka i holk. Bilden togs när det var -16°C ute.

Blåmes (Cyanistes caeruleus)

Sovande blåmes i holk. Yttertemperatur +2°C.

Frågor du kan fundera på vid din holk:

  • Hur lång tid tar bobyggandet?
  • Deltar både hanen och honan?
  • När på dygnet lägger honan ägg?
  • Lägger hon flera på samma dag?
  • Börjar hon ruva redan efter att första ägget lagts?
  • Deltar hanen i ruvningen?
  • Matar han honan under ruvningen?
  • Hur länge ruvas äggen?
  • Kläcks alla ungarna samtidigt?
  • Matar både honan och hanen?
  • Kan du se vad ungarna får att äta?
  • Hur ofta matas de?
  • Vad händer med deras spillning?
  • Ändras något av detta med åldern?
  • Hur länge dröjer det innan ungarna är flygfärdiga och lämnar holken?
  • Flyger alla ut samma dag?
  • Sker övernattning bara på vintern eller även vid andra tider på året?
  • Hur dags går fåglarna till ro på kvällen?
  • När ger de sig iväg på morgonen? — är det vid ett visst klockslag eller har det med ljuset att göra?
  • Kan flera fåglar övernatta tillsammans?