Övningar i genetik

På denna sida hittar du övningar inom området genetik som tar upp ärftlighet och / eller proteinsyntesen samt hur DNA-spiralen är uppbyggd. Det finns övningar som kan inleda diskussioner om ärftlighet och vad gener är för de yngre eleverna. Det finns övningar för högstadiet och gymnasiet som tränar ärftlighet och korsningsschema eller ger förståelse för proteinsyntesen, mutationer och vilka effekter det kan få.


 

För högstadiet och gymnasiet

Centrala dogmat. Illustration: Bioresurs

Från DNA till protein

I denna uppgift ska eleven följa en DNA-sekvens genom både transkription och splitsning i cellkärnan, samt translation i ribosomen till en sammansatt polypeptidkedja. Uppgiften ritas på ett A3-papper. Del två handlar om mutationer och vilka eventuella effekter det får på proteinet.

Från DNA till protein, elevinstruktion (pdf)
Från DNA till protein, lärarhandledning (pdf)

Simulering av genuttryck

I denna PhET-simulering illustreras genuttryck i tre delar. Den första delen sker med hjälp av en ”biomolekylär verktygslåda”. Den andra delen som fokuserar reglering av transkriptionshastigheten och en avslutande del som visar hur mängden GFP-protein kan styras av olika faktorer. I elevinstruktionen har vi lagt in en kort teoridel i punktform innan uppgifterna.

Simulering av genuttryck Phet, elevinstruktion (pdf)
Länk till simuleringen Gene expression essentials (svensk version)

Epigenetik på olika organisationsnivåer

Epigenetik kan beskrivas på flera biologiska organisationsnivåer. Makronivå omfattar objekt som vävnader och organ, mikronivå är celler och kromosomer och submikronivå omfattar strukturer som molekyler, till exempel DNA och proteiner. I denna övning får elever diskutera epigenetik med hjälp av bilder som representerar olika organisationsnivåer.

Epigenetik på olika organisationsnivåer, lärarhandledning och utskriftsmaterial, (pdf)
Artikel i Bi-lagan nr 1, 2025, (pdf)

Kattungar. Foto Marianne Thegeby Truedsson

Katternas genetik

Pälsen hos katter kan ha många olika färger och mönster och detta styrs av en kombination av flera gener. Trots det finns det bara två sorters pigment, rött och svart. Ta reda på hur katter ärver pälsfärg och mönster genom att göra några korsningsscheman och öva på ärftlighet.

Katternas genetik, elevinstruktion (pdf)
Katternas genetik, lärarhandledning (pdf)

Kan du lösa den genetiska koden? 

I DNA-spiralerna finns all den information som behövs för att bygga upp en individ och för att föra denna information vidare från generation till generation. DNA-sekvenserna kodar för proteiner, men hur? I tidsskriften Science in School finns en övning som triggar eleverna att agera problemlösare och själva lösa den genetiska koden.

Kan du lösa den genetiska koden? Lärarhandledning (pdf)
Artikel och utskriftsmaterial (Science in school. Issue 36, 2016)