Mat och matsmältning
Maten ska innehålla många grupper av näringsämnen. Det behövs för att vi ska orka röra oss och tänka, för att kroppen hos ett barn ska växa och för att den ska vara frisk och stark hos en vuxen.
Vilken mat behöver vi för att må bra?
Energirik mat
För att vi ska kunna röra oss behövs energirik mat som exempelvis
– bröd, potatis och pasta – mat som innehåller kolhydrater.
– matolja, smör – mat som innehåller fett.
– kött, fisk, bönor, mjölkprodukter, ägg – mat som innehåller proteiner.
Mat som bygger upp kroppen
Mat som innehåller proteiner är nödvändig för att bygga upp kroppen, exempelvis kött, fisk, bönor, mjölkprodukter och ägg.
Vitaminer
För att få i oss vitaminer av olika slag behöver vi exempelvis äta
– grönsaker och frukt, som innehåller vattenlösliga vitaminer.
– nötter, mandel och andra frön, olja och smör, fet fisk, mjölkprodukter inklusive ost, som innehåller fettlösliga vitaminer.
Mineraler
För att få i oss mineraler av olika slag behöver vi exempelvis äta – fisk, skaldjur, kött, jodberikat salt, mjölk, ost, sojabönor och nötter.
Vatten
Allt levande behöver vatten. En person som inte anstränger sig fysiskt behöver dricka cirka 1 liter per dygn. Om man svettas kraftigt behövs mer vätska. Att dricka onormalt mycket vatten är skadligt.
Att dricka mycket söta drycker som läsk, saft och juice ger skador på tänderna och man riskerar att öka i vikt.
Vad händer när vi äter?
Vad händer med maten i de olika delarna av matsmältningskanalen?
Munnen: Maten tuggas och blandas med saliv.
Magsäcken: Maten börjar brytas ner.
Tarmkanalen: Nedbrytningen av maten fortsätter och näringen tas upp i blodet. Via blodet når näringen ut till hela kroppen. Det som inte bryts ner kommer ut via ändtarmens öppning.
Maten och livsstilen
Mat innehåller energi och om man inte förbrukar energin i maten lagras energirika ämnen i kroppen och vikten ökar. 60-70% av energin i maten vi äter behövs till de grundläggande reaktionerna i kroppen (basal metabolism) som sker även om vi ligger på soffan och vilar oss.
Uppgifter
- Prata om vad eleverna har ätit till frukost, lunch eller middag. Vad ingick i måltiderna? Vilka näringsämnen fanns i maten? Vad var nyttigt eller kanske onyttigt? Använd bilderna på mat och dryck. Klipp isär dem och sortera bilderna i kategorier. Sätt ihop en bra frukost, lunch eller ett mellanmål med hjälp av bilderna.
- Använd bilden på matsmältningskanalen och övningen med bildstöd och testa att du känner till matsmältningskanalens delar.
- Använd en stegräknare: Hur många steg behövs för att gå runt klassrummet? För att gå till restaurangen? För att gå runt skolan? Hur många steg går du under dagen?
- Använd en kombinerad steg- och energiräknare och ta reda på hur mycket energi som går åt genom att testa några olika aktiviteter, till exempel promenad i 10 minuter, gå i trappor under 10 minuter och jogga i 10 minuter.
- Mät midjemåttet. Vilket mått är önskvärt för kvinnor respektive män?
Se Vårdguiden ”Så bedömer du din vikt”. Här beskrivs också hur man räknar ut BMI. - Bakterier och virus syns inte med ögonen, men det går att förstå hur lätt de sprids genom att använda ett pulver som fluorescerar i uv-ljus. (Se länken Inköp för tips på företag som säljer uv-pulver.)
- Övningen som visar spridning av bakterier och virus
- Besök en livsmedelsaffär och sök efter laktosfria mjölkprodukter. Vilka olika typer av produkter finns? Köp in laktosfri mjölk och jämför med vanlig mjölk av motsvarande slag. Hur smakar mjölksorterna?
- Testa vilka livsmedel som innehåller stärkelse genom att droppa på jodopax. Jodopax är en brunfärgad lösning som kan inköpas på apotek. Den ändrar färg till mörkblå vid kontakt med stärkelse, som exempelvis finns i potatis, ris och pasta.
- Innehåller mandel energi? Kan en mandel brinna? Testa genom att hålla ett mandelspån med pincett och tända med tändsticka.
- Tillverka din egen yoghurt. Bi-lagan nr 2 2005.
Problem med mag-tarmkanalen
Om man får ”ont i magen” kan det ha olika orsaker. Det kan till exempel bero på en infektion, på att man inte tål vissa livsmedel eller på någon form av skada/inflammation i mag-tarmkanalen. Några exempel ges nedan:
Maginfektion med bakterier eller virus
Illamående med kräkning och/eller diarré kommer ofta väldigt plötsligt. Det kan bero på att det har funnits smittämnen i maten som man ätit eller också har man blivit smittad av en sjuk person.
Varken bakterier eller virus går att se direkt med ögat. Man kan därför inte se om mat innehåller sjukdomsframkallande bakterier eller virus. Därför är det viktigt att hantera maten rätt:
- Ät inte mat som luktar illa eller har möglat.
- Låt inte mat stå framme länge i rumstemperatur. Kyl ner rester efter en måltid i kallt vatten innan de ställs in i kyl eller frys.
- Skölj frukt och grönsaker i rikligt med vatten.
- Skölj ur disktrasan ordentligt efter det att den använts och häng upp den att torka. Kasta illaluktande disktrasor. Torka inte med disktrasan där livsmedel ska hanteras, använd istället hushållspapper.
- Var extra noga vid tillredning av kyckling eftersom den kan innehålla bakterier som ger maginfektion. Rengör kniv och skärbräda med varmt vatten efter kontakt med kycklingen. Värm upp kycklingen ordentligt vid tillagning så att inte någon del av köttet är rött.
Hur skyddar man sig mot maginfektioner? Undvik att använda en toalett som en magsjuk person nyligen har använt. Tvätta händerna noga med tvål och vatten efter toalettbesök och innan du ska göra i ordning mat.
All mat passar inte alla
Alla tål inte att äta all mat. Det kan bero på att man är överkänslig för viss mat. Det beror i sin tur på antingen matallergi eller matintolerans.
Matallergi
Matallergi kan bero på att man inte tål exempelvis nötter, fisk, ägg och mjölk. En speciellt allvarlig form av allergi orsakas av jordnötter.
Allergiska reaktioner kan vara mer eller mindre kraftiga. Allt ifrån att det kliar i munnen, näsan rinner, det blir utslag på huden, man mår illa eller får värk i magen till ett livshotande tillstånd när blodtrycket faller mycket hastigt eller när man får svårt att andas.
Matintolerans
Den vanligaste formen av matintolerans är laktosintolerans (= mjölksocker intolerans). Den beror på att man inte kan bryta ner laktos (= mjölksocker) som finns naturligt i mjölkprodukter. I laktosfria produkter har laktos brutits ner med hjälp av ett enzym.
Andra problem med mag-tarmkanalen
Många andra problem kan drabba mag-tarmkanalen, till exempel:
Sura uppstötningar. Kanske är det ett tillfälligt problem men om det behövs hjälp finns receptfria tabletter på apotek.
Värk i ”magen” kan ha många orsaker. Det kan exempelvis bero på att du ätit något olämpligt, på skador i magsäcken, på blindtarmsinflammation och på gallstensanfall. En undersökning av mag-tarmkanalen kan behöva göras och innebär att en läkare känner på buken och eventuellt tittar in via munnen eller ändtarmen med en kamera fäst på en böjlig arm. Bilder av de inre organen kan också tas med hjälp av ultraljud eller någon form av röntgen.
Webbsidan har utvecklats av Nationellt resurscentrum för biologi och bioteknik med stöd av Skolverket.
Kontakt: info@bioresurs.uu.se